New Hospital Logo
deco

Resekcije duodenuma i tankih creva

Hirurgija želuca i tankih creva

Resekcija duodenuma i tankih creva

je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se uklonili delovi duodenuma (prvog dela tankog creva) i/ili tankog creva. Ova procedura može biti neophodna iz različitih razloga, uključujući tumore, ozbiljne traume, upalne bolesti creva (kao što je Kronova bolest), intestinalnu opstrukciju, crijevnu ishemiju i druge patološke stanja.

Evo osnovnih informacija o resekciji duodenuma i tankih creva:

  1. Indikacije: Resekcija duodenuma i tankih creva se primenjuje kada postoji ozbiljan problem ili bolest koja zahteva uklanjanje određenih delova ovih struktura. To se često radi kako bi se rešio problem ili smanjila opasnost po zdravlje pacijenta.
  2. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut detaljnim dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdila dijagnoza i odredilo koji deo duodenuma ili tankog creva treba resektovati.
  3. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi bio bezbolan i nesvestan tokom operacije.
  4. Izbor incizije: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi pristupio duodenumu i tankom crevu. Ova incizija može biti tradicionalna otvorena ili minimalno invazivna (laparoskopska) u zavisnosti od slučaja i hirurške tehnike.
  5. Resekcija dela creva: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti deo duodenuma i/ili tankog creva koji je zahvaćen bolešću ili problemom. Ovo se obavlja pažljivo kako bi se izbegle povrede okolnih struktura.
  6. Anastomoza ili stvaranje stome: Nakon uklanjanja dela creva, hirurg može izvesti anastomozu (spajanje krajeva preostalog creva) ili stvoriti stomu, što je otvor na abdominalnom zidu kroz koji će se crevo izvlačiti. Ovo zavisi od specifičnog slučaja i potreba pacijenta.
  7. Zatvaranje incizije: Nakon završetka operacije, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju u abdominalnom zidu.
  8. Oporavak: Oporavak nakon resekcije duodenuma i tankih creva može biti dugotrajan i zahteva praćenje od strane medicinskog tima. Pacijent će postepeno uvoditi ishranu i pratiti uputstva lekara.

Resekcija duodenuma i tankih creva je ozbiljna hirurška procedura i često se primenjuje kao poslednje sredstvo kada druge terapije nisu uspele ili nisu adekvatne. Odluka o izvođenju ovakve operacije donosi se na osnovu detaljne evaluacije pacijenta i procene stručnog medicinskog tima.

Doktori

Resekcije duodenuma i tankih creva

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 320.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻