New Hospital Logo
deco

Resekcija rektosigme

Hirurgija debelog creva

Resekcija rektosigme

je hirurški postupak koji se izvodi radi uklanjanja dela debelog creva koji se naziva rektosigmoid, odnosno prelaz između rektuma i sigmoidnog kolona. Ovaj postupak se često izvodi iz različitih medicinskih razloga, uključujući maligne tumore, divertikulozu, upalne bolesti creva ili druge oblike bolesti debelog creva. Evo osnovnih koraka resekcije rektosigme:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, EKG i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup debelom crevu: Hirurg će napraviti rez na trbušnoj ili karličnoj regiji kako bi se obezbedio pristup debelom crevu. Tačna lokacija reza zavisiće od specifične indikacije za operaciju.
  4. Identifikacija rektosigmoidnog kolona: Nakon što se obezbedi pristup, hirurg će pažljivo identifikovati deo debelog creva koji se zove rektosigmoid. To uključuje identifikaciju krvnih sudova koji snabdevaju ovaj deo creva.
  5. Resekcija rektosigme: Hirurg će pažljivo ukloniti deo rektosigmoidnog kolona koji zahteva resekciju. Ovaj deo creva može se ukloniti zajedno sa malignim tumorom, divertikulama ili drugim patološkim promenama. Nakon uklanjanja, krajevi zdravog creva će biti ponovo spojeni, što se naziva anastomozom.
  6. Anastomoza: Nakon uklanjanja dela rektosigmoidnog kolona, hirurg će spojiti krajeve zdravog creva kako bi se obnovila crevna kontinuiteta. Ova anastomoza može biti izvedena ručno ili pomoću specijalnih hirurških uređaja.
  7. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.
  8. Postoperativna nega i oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu gde će se nadzirati dok se ne probudi iz anestezije. Tokom perioda oporavka, pacijent će zahtevati posebnu pažnju i postoperativnu negu, uključujući upravljanje bolom, praćenje vitalnih znakova i postupno vraćanje na normalnu ishranu.

Nakon resekcije rektosigme, pacijentima se može propisati određena dijeta i pravila u ishrani kako bi se olakšao proces zarastanja anastomoze. Ovaj postupak se obavlja sa ciljem uklanjanja patoloških promena u debelom crevu i poboljšanja zdravlja pacijenta

Doktori

Resekcija rektosigme

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 530.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻