New Hospital Logo
deco

Resekcija jetre (proširena hepatektomija sa rekonstrukcijom žučnih vodova)

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Proširena hepatektomija

sa rekonstrukcijom žučnih vodova je složen hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje većeg dela jetre (proširena hepatektomija) i istovremenu rekonstrukciju žučnih vodova (hepatobiliarnu rekonstrukciju). Ova procedura se obično izvodi kada postoji ozbiljna bolest jetre koja zahteva uklanjanje značajnog dela jetre, ali je takođe neophodno obezbediti normalan protok žuči iz jetre u duodenum (prvi deo tankog creva).

Indikacije za proširenu hepatektomiju sa rekonstrukcijom žučnih vodova:

 • Hepatocelularni karcinom (HCC) ili drugi maligni tumori jetre koji zahvataju veći deo jetre.
 • Ciroza jetre sa ozbiljnim oštećenjem ili sklerozom žučnih vodova.
 • Benigne lezije jetre, kao što su adenomi ili hemangiomi, koji su veliki i uzrokuju simptome.
 • Traumatske povrede jetre koje zahtevaju veliku resekciju.

Procedura:

 1. Priprema: Pacijent će biti podvrgnut pripremnom procesu, uključujući laboratorijske testove, slikovne preglede i drugu evaluaciju kako bi se odredila prikladnost za ovakvu vrstu operacije.
 2. Hirurški pristup: Operacija se obično izvodi otvorenim pristupom (abdominalnom hirurgijom) kako bi hirurg imao direktnu vizualizaciju jetre i žučnih vodova.
 3. Resekcija jetre: Hirurg će pažljivo identifikovati i izolovati deo jetre koji treba ukloniti. Oštećeni deo jetre će se odseći, a krvni sudovi i žučni kanali će biti kontrolisani kako bi se sprečilo krvarenje ili curenje žuči.
 4. Rekonstrukcija žučnih vodova: Nakon uklanjanja dela jetre, hirurg će rekonstruisati žučne vodove kako bi omogućio normalan protok žuči iz preostalog dela jetre u duodenum.
 5. Zatvaranje rane: Nakon završetka resekcije i rekonstrukcije, hirurg će pažljivo kontrolisati ranu, zaustaviti krvarenje, i zatvoriti inciziju.

Posledice i komplikacije:

 • Oporavak nakon proširene hepatektomije sa rekonstrukcijom žučnih vodova može biti dug i zahtevan. Pacijenti će zahtevati pažljivu postoperativnu negu i redovne kontrole.
 • Komplikacije mogu uključivati krvarenje, infekciju, curenje žuči, tromboze i komplikacije povezane sa rekonstrukcijom žučnih vodova.
 • Pacijenti će često morati da prate posebnu dijetu i pridržavaju se specifičnih smernica u vezi sa ishranom kako bi se osiguralo da jetra pravilno funkcioniše.

Ova procedura je kompleksna i obično se izvodi u specijalizovanim hirurškim centrima od strane iskusnih hirurga za jetru. Odluka o izvođenju proširene hepatektomije sa rekonstrukcijom žučnih vodova donosi se nakon pažljive evaluacije pacijenta i dijagnoze.

Doktori

Resekcija jetre (proširena hepatektomija sa rekonstrukcijom žučnih vodova)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.200.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻