New Hospital Logo
deco

Resekcija ezofagogatričnog prelaza

Hirurgija želuca i tankih creva

Resekcija ezofagogatričnog prelaza

je hirurški postupak koji uključuje uklanjanje dela ezofagusa (jednjaka) i dela želuca gde se ezofagus povezuje sa želucem. Ovaj postupak se obično izvodi kao deo lečenja određenih oboljenja i stanja, uključujući karcinom ezofagus-gastralnog prelaza (EGP), Barrettov jednjak i druge probleme povezane sa ovim delom digestivnog sistema.

Evo osnovnih koraka ovog hirurškog zahvata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, EKG i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup abdominalnoj šupljini: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi se obezbedio pristup ezofagus-gastralnom prelazu. Ovaj rez može biti horizontalan ili vertikalan, a zavisi od specifičnih okolnosti i preferencija hirurga.
  4. Resekcija ezofagogatričnog prelaza: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti deo ezofagusa i dela želuca gde se ezofagus povezuje sa želucem. Ovaj deo se obično uklanja zajedno sa tumorom ili problematičnim tkivom.
  5. Rekonstrukcija gastrointestinalnog trakta: Nakon resekcije, hirurg će obaviti rekonstrukciju gastrointestinalnog trakta kako bi se omogućilo normalno varenje hrane. To može uključivati stvaranje anastomoze (spajanje) između preostalog dela ezofagusa i preostalog dela želuca ili tankog creva, zavisno od specifičnog tipa operacije.
  6. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju na trbušnom zidu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.

Nakon operacije, pacijent će se postepeno oporavljati uz pažljivu postoperativnu negu i praćenje. Ovaj hirurški zahvat ima za cilj lečenje ili ublažavanje simptoma ozbiljnih oboljenja povezanih sa ezofagogatričnim prelazom, ali može zahtevati prilagođene promene u ishrani i načinu života tokom oporavka.

Doktori

Resekcija ezofagogatričnog prelaza

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 840.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻