New Hospital Logo
deco

Rektoskopija

Gastroenterologija

Rektoskopija

je medicinska procedura koja se koristi za pregled unutrašnjosti donjeg dela rektuma. Ova procedura se izvodi pomoću rektoskopa, što je tanak, fleksibilan instrument sa malom kamerom na vrhu koji se umetne kroz analni otvor kako bi omogućio lekarima pregled unutrašnjosti rektuma.

Rektoskopija se obično izvodi iz nekoliko razloga:

  1. Dijagnostika: Rektoskopija se koristi za dijagnosticiranje problema u rektalnom području, kao što su upale, analne pukotine, hemoroidi, tumori, polipi, krvarenje ili druge abnormalnosti.
  2. Procena: Lekar može koristiti rektoskopiju kako bi procenio stanje rektuma, posebno ako pacijent ima simptome kao što su krvarenje iz anusa, bol, promene u stolici ili druge probleme u ovom području.
  3. Biopsija: U nekim slučajevima, tokom rektoskopije se može uzeti uzorak tkiva (biopsija) kako bi se analizirao pod mikroskopom radi potvrde dijagnoze ili identifikacije patoloških promena.

Rektoskopija je obično brza procedura koja se može obaviti bez potrebe za anestezijom ili uz minimalnu sedaciju. Pacijent leži na boku dok se rektoskop umetne kroz analni otvor. Tokom procedure, pacijent može osećati određenu nelagodnost, ali većina ljudi podnosi ovu proceduru bez većih problema. Nakon završetka rektoskopije, pacijent može obično odmah nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da se rektoskopija fokusira samo na rektalno područje i donji deo debelog creva, za razliku od kolonoskopije koja pregleda više delova gastrointestinalnog trakta. Ova procedura se obično koristi za specifične svrhe povezane sa rektalnim zdravljem.

Pre rektoskopije, pacijent će obično morati proći kroz određene pripreme, uključujući čišćenje rektalnog područja kako bi se omogućio bolji pregled. Važno je da se pre procedure konsultujete sa svojim lekarom kako biste razgovarali o proceduri, pripremi, potencijalnim rizicima i komplikacijama, i da postavite pitanja ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa rektoskopijom.

Doktori

Rektoskopija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻