New Hospital Logo
deco

Rekonstrukcija crevnog kontinuiteta posle terminalne stome

Hirurgija debelog creva

Rekonstrukcija crevnog kontinuiteta posle terminalne stome

je hirurški postupak kojim se vraća normalna kontinuitet creva nakon prethodno izvedene terminalne stome. Terminalna stoma je otvor u abdominalnom zidu koji se koristi za izlučivanje fekalija ili urina iz creva ili bešike u slučajevima kada normalan prolaz kroz debelo crevo ili mokraćnu cev nije moguć zbog bolesti, povrede ili hirurškog zahvata.

Evo osnovnih koraka rekonstrukcije crevnog kontinuiteta posle terminalne stome:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut evaluaciji kako bi se odredila njegova sposobnost da podnese operaciju i utvrdila trenutna fizička kondicija.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje.
  3. Pristup stomi: Hirurg će pristupiti stomi (terminalnoj stomi) i pažljivo je izolovati.
  4. Izrezivanje stomije: Hirurg će izrezati stomu i otvoriti abdomen kako bi pristupio crevima.
  5. Rekonstrukcija crevnog kontinuiteta: Nakon izrezivanja stomije, hirurg će izvesti rekonstrukciju crevnog kontinuiteta. Ovaj korak uključuje spajanje odsečenih krajeva creva ili izradu novog prolaza za fekalije ili urin kako bi se omogućio normalan protok kroz sistem za varenje ili urinarni sistem.
  6. Testiranje hermetičnosti: Nakon rekonstrukcije, hirurg će pažljivo testirati hermetičnost spoja kako bi se osiguralo da nema curenja.
  7. Zatvaranje rane: Hirurg će zatvoriti inciziju (rez) na abdominalnom zidu šavovima.

Nakon operacije, pacijent će zahtevati postoperativnu negu i pratnju kako bi se osigurao uspešan oporavak. To uključuje postepeno vraćanje na oralnu ishranu, praćenje crevnih funkcija i pratnju komplikacija.

Rekonstrukcija crevnog kontinuiteta posle terminalne stome je obično indicirana kada su se uslovi koji su zahtevali stvaranje stomije promenili i kada je moguće ponovno uspostaviti normalan prolaz kroz creva. Odluka o izvođenju ove procedure će zavisiti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i treba se doneti u konsultaciji sa iskusnim hirurgom.

Doktori

Rekonstrukcija crevnog kontinuiteta posle terminalne stome

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 480.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻