New Hospital Logo
deco

Radikalna vulvektomija sa ukljanjanjem ingvinalnih limfnih čvorova

Ginekološke operacije

Radikalna vulvektomija sa uklanjanjem ingvinalnih limfnih čvorova

je kompleksna hirurška procedura koja podrazumeva potpuno uklanjanje vulve (spoljašnjeg dela ženskih genitalija) i regionalnih limfnih čvorova koji se nalaze u ingvinalnom (preponom) području. Ovaj postupak se obično izvodi kod pacijentkinja sa karcinomom vulve, naročito u slučajevima kada je rak već napredovao i zahvatio okolne limfne čvorove.

Evo ključnih aspekata radikalne vulvektomije sa uklanjanjem ingvinalnih limfnih čvorova:

  1. Indikacije: Ovaj postupak se najčešće izvodi kod pacijentkinja sa karcinomom vulve, naročito u slučajevima gde je rak napredovao i zahvatio ingvinalne limfne čvorove.
  2. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti osnovne preoperativne preglede, uključujući biopsiju i slikovne testove kako bi se odredila tačna lokalizacija i širenje karcinoma.
  3. Anestezija: Radikalna vulvektomija se obavlja pod opštom anestezijom kako bi se pacijentkinja održala bezbolnom i nesvesnom tokom postupka.
  4. Uklanjanje vulve: Hirurg će ukloniti celu vulvu, uključujući usmine, klitoris i druge delove spoljašnjih genitalija.
  5. Uklanjanje limfnih čvorova: Nakon uklanjanja vulve, hirurg će pažljivo identifikovati i ukloniti ingvinalne limfne čvorove kako bi se proverilo prisustvo metastaza. Ovo je važno za procenu širenja raka.
  6. Rekonstrukcija i zatvaranje rane: Nakon uklanjanja vulve i limfnih čvorova, hirurg će rekonstruisati preostalo tkivo kako bi se sačuvala funkcionalnost i estetika. Rana se obično zatvara šavovima.
  7. Oporavak: Oporavak nakon radikalne vulvektomije je obično produžen i zahteva pažljivu postoperativnu negu. Pacijentkinja će verovatno morati ostati u bolnici neko vreme kako bi se pravilno brinula o postoperativnim aspektima.

Odluka o izvođenju radikalne vulvektomije sa uklanjanjem ingvinalnih limfnih čvorova je ozbiljna i zahteva pažljivo razmatranje između pacijentkinje i njenog medicinskog tima. Takođe, emocionalna podrška i rehabilitacija su od suštinskog značaja za pacijentkinje koje su podvrgnute ovom postupku, jer može imati značajne fizičke i emocionalne posledice.

Doktori

Radikalna vulvektomija sa ukljanjanjem ingvinalnih limfnih čvorova

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻