New Hospital Logo
deco

Radikalna histerektomija sa kompletnim uklanjanjanjem limfnih čvorova male karlice

Ginekološke operacija

Radikalna histerektomija sa kompletnim uklanjanjem limfnih čvorova male karlice

je složen ginekološki hirurški postupak koji se obavlja radi lečenja određenih oblika ginekološkog karcinoma, kao što je karcinom grlića materice. Ova procedura uključuje uklanjanje materice (histerktomija) zajedno sa svim limfnim čvorovima u maloj karlici.

Evo osnovnih koraka u postupku radikalne histerektomije sa kompletnim uklanjanjem limfnih čvorova male karlice:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom i uklanjanjem limfnih čvorova.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo odvojiti matericu od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija: Materica će biti odvojena od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklonjena. Ova procedura može uključivati različite tehnike za delikatno odstranjivanje materice.
  6. Uklanjanje limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo identifikovati i ukloniti sve limfne čvorove u maloj karlici. Ovi limfni čvorovi se šalju na patohistološku analizu kako bi se procenila prisutnost ili širenje karcinoma.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena šavovima.
  9. Oporavak: Oporavak od radikalne histerektomije sa kompletnim uklanjanjem limfnih čvorova obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje higijene, izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog perioda oporavka.

Ova procedura se obavlja kada postoji potreba za lečenjem ginekološkog karcinoma i uključuje temeljno uklanjanje zahvaćenih tkiva i limfnih čvorova kako bi se sprečilo širenje karcinoma. Odluka o izvođenju ovog postupka treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Radikalna histerektomija sa kompletnim uklanjanjanjem limfnih čvorova male karlice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 500.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻