New Hospital Logo
deco

Punkcija dojki sa citologijom

Mamografija, ultrazvučni pregled dojki i ultrazvučno vođene intervencije dojki

Punkcija dojki sa citologijom

je dijagnostički postupak koji se koristi za analizu sadržaja ciste ili kvržice u dojci kako bi se utvrdila priroda promene. Ovaj postupak se često izvodi kada se na mamografiji ili ultrazvučnom pregledu dojki identifikuje cista ili neka druga nepravilnost, a cilj je da se utvrdi da li je promena benigna (nije kancer) ili zahteva dalje ispitivanje.

Evo kako obično izgleda postupak punkcije dojki sa citologijom:

  1. Priprema: Pacijentka će biti postavljena u odgovarajući položaj, obično ležeći na stolu za pregled. Mesto na kojem se vrši punkcija će biti dezinfikovano.
  2. Anestezija (opciono): U nekim slučajevima, lokalna anestezija se može primeniti kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka. Ovo zavisi od pacijentkinog komfora i od odluke lekara.
  3. Punkcija: Koristi se tanka igla koja se umeće u cistu ili kvržicu pod kontrolom ultrazvučnog ili mamografskog uređaja kako bi se tačno ciljalo mesto koje se ispituje. Nakon što se igla postavi, uzima se uzorak tečnosti ili tkiva iz promene.
  4. Citološka analiza: Uzorak se šalje u laboratoriju gde se analizira pod mikroskopom. Citološka analiza omogućava procenu ćelija prisutnih u uzorku i može pomoći u utvrđivanju da li postoje maligne (kancerske) ćelije ili ne.
  5. Rezultati i dijagnoza: Na osnovu rezultata citološke analize, lekar će postaviti dijagnozu. Ako se utvrdi da su ćelije benigne, to znači da promena nije kancer i možda nije potrebno dalje lečenje. U suprotnom, ukoliko se identifikuju maligne ćelije, može biti potrebno dodatno ispitivanje, kao što je biopsija, radi utvrđivanja stepena ozbiljnosti i planiranja lečenja.

Punkcija dojki sa citologijom je relativno jednostavan postupak koji se često izvodi ambulantno i ne zahteva hospitalizaciju. Važno je napomenuti da svaka nepravilnost u dojkama treba biti pažljivo ispitana kako bi se isključila mogućnost raka dojke ili da bi se postavila tačna dijagnoza.

 

 

Doktori

Punkcija dojki sa citologijom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻