New Hospital Logo
deco

Punkcija ciste jajnika

Ginekološke intervencije

Punkcija ciste jajnika

je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se izvukla tečnost ili uzorak tkiva iz ciste koja se razvila na jajniku. Ciste jajnika su tečni ili čvrsti „džepovi“ koji se mogu formirati na jajnicima, a mogu biti benigni ili maligni. Punkcija se obavlja radi dijagnostičkih svrha, za olakšavanje simptoma ili kao deo terapije.

Evo kako obično izgleda postupak punkcije ciste jajnika:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti pregled i krvne testove kako bi se utvrdilo prisustvo ciste i njen karakter. Lekar će takođe razgovarati sa pacijentom o postupku, potencijalnim rizicima i koristima.
  2. Anestezija: Pre punkcije, obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućila bezbolnost postupka. U nekim slučajevima, može se koristiti opšta anestezija, posebno ako je postupak obiman ili se kombinuje sa drugim hirurškim intervencijama.
  3. Punkcija: Lekar će koristiti iglu i histeroskop (tanku cevčicu sa kamerom na vrhu) kako bi pristupio cisti i izvukao uzorak tečnosti ili tkiva. Uzorak se često šalje na analizu kako bi se utvrdila priroda ciste, kao i da li je benigna ili maligna.
  4. Zaključak i nega: Nakon punkcije, pacijent će se premeštati u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Nakon toga, može se vratiti kući, uz upute o postoperativnoj nezi.

Punkcija ciste jajnika može se koristiti u različite svrhe:

  • Dijagnoza: Za utvrđivanje prirode ciste i da li je benigna ili maligna.
  • Terapija: Za pražnjenje tečnosti iz ciste kako bi se smanjila veličina i ublažili simptomi.
  • Lečenje: U slučajevima kada je cista maligna, može se koristiti kao deo terapije za uklanjanje tumora.

Važno je napomenuti da punkcija ciste jajnika zahteva veštinu i iskustvo medicinskog osoblja, a sve se radi pod kontrolom medicinskih uređaja kako bi se smanjili rizici i komplikacije. Pacijentu se obično pružaju detaljne informacije o postupku pre nego što se sprovede.

 

 

Doktori

Punkcija ciste jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 22.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻