New Hospital Logo
deco

Proksimalne resekcije pankreasa (Whipple, Longmire-Traverso)

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Proksimalna resekcija pankreasa

poznata kao Whipple operacija (ili Whipple procedura) ili Longmire-Traverso operacija, je složena hirurška procedura koja se koristi za lečenje tumora i drugih oboljenja pankreasa, kao i okolnih organa i struktura. Ova procedura uključuje uklanjanje dela pankreasa, duodenuma (prvog dela tankog creva), žučnog mjehura i dela žučnih puteva.

Evo ključnih informacija o proksimalnoj resekciji pankreasa (Whipple operacija):

  1. Indikacije: Whipple operacija se najčešće primenjuje u slučajevima karcinoma glave pankreasa, karcinoma duodenuma i drugih tumora u tom regionu. Takođe se može koristiti za lečenje ozbiljnih upalnih stanja pankreasa ili trauma koje zahvataju ovu oblast.
  2. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut brojnim dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdila dijagnoza i procenilo opšte zdravstveno stanje. Osim toga, pacijent će biti pripremljen za operaciju uključujući i posebne dijete i postupke čišćenja creva.
  3. Hirurška procedura: Whipple operacija se obavlja pod opštom anestezijom. Tokom procedure, hirurg će pristupiti pankreasu, duodenumu, žučnom mjehuru i žučnim putevima. Zatim će pažljivo ukloniti deo pankreasa, duodenuma i žučnog mjehura. Takođe će se ukloniti deo žučnih puteva, ali će se ostatak povezati sa tankim crevom kako bi se očuvala funkcija lučenja žuči.
  4. Rekonstrukcija: Nakon uklanjanja oštećenih struktura, hirurg će izvršiti rekonstrukciju gastrointestinalnog trakta kako bi obezbedio normalno varenje hrane i sokova iz pankreasa. Ovo uključuje spajanje preostalog dela pankreasa, tankog creva i žučnih puteva.
  5. Otvorena ili laparoskopska procedura: Whipple operacija se može izvesti otvorenom hirurškom tehnikom (veća incizija) ili laparoskopski (minimalno invazivno) u zavisnosti od specifičnih okolnosti i veštine hirurga. Laparoskopski pristup može rezultirati bržim oporavkom i manjom traumom tkiva.
  6. Oporavak: Oporavak nakon Whipple operacije može biti dugotrajan i zahteva pažnju i nadzor medicinskog tima. Pacijenti će biti postepeno vraćeni na ishranu i praćeni zbog eventualnih komplikacija ili postoperativnih efekata.
  7. Komplikacije: Whipple operacija je kompleksna procedura i može biti povezana sa određenim rizicima i komplikacijama, uključujući infekcije, krvarenje, problem sa pankreasom (pankreatitis), probavnim smetnjama i druge. Lekari će pažljivo pratiti pacijente tokom oporavka i preduzeti odgovarajuće mere za rešavanje komplikacija ako se pojave.

Whipple operacija je jedna od najzahtevnijih hirurških procedura u abdominalnoj hirurgiji i obavlja se u specijalizovanim centrima sa iskusnim hirurzima. Odluka o izvođenju ove procedure donosi se na osnovu specifičnih okolnosti svakog pacijenta i obavlja se u konsultaciji između pacijenta i medicinskog tima.

Doktori

Proksimalne resekcije pankreasa (Whipple, Longmire-Traverso)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 840.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻