New Hospital Logo
deco

Previjanje rane

Opšta hirurgija

Previjanje rane

je postupak koji se obavlja kako bi se očistila, dezinfikovala i zaštitila rana kako bi se olakšao proces zarastanja i sprečile infekcije. Evo kako se taj postupak može opisati na srpskom jeziku:

Previjanje rane obično uključuje sledeće korake:

  1. Priprema radnog prostora: Pre nego što počnete previjati ranu, osigurajte da ste oprali ruke i da imate sve potrebne materijale i dezinfekcione sredstva pri ruci.
  2. Očistite ranu: Koristite sterilnu fiziološku otopinu ili blagu sapunicu i vodu da nežno očistite ranu i okolnu kožu. Pazite da ne trljate ranu preterano snažno kako biste izbegli dodatno oštećenje tkiva.
  3. Dezinfikujte ranu: Koristite antiseptik (npr. alkohol ili jod) da dezinfikujete ranu i ubijete potencijalne bakterije. Ovo se radi pažljivo kako ne biste izazvali dodatnu iritaciju.
  4. Nanesite sterilni preliv: Na sterilnu gaznu krpicu ili kompresu, nanesite antibiotsku mast (ako je propisana) i postavite je preko rane. Zatim, koristite sterilne trake ili flaster da pričvrstite preliv preko rane.
  5. Promenite preliv prema potrebi: Previjanje rane treba ponoviti prema uputstvima lekara ili kad god primetite da je preliv prljav, vlažan ili da je prošlo određeno vreme od poslednjeg previjanja.
  6. Pravilna higijena: Pazite da održavate čist prostor oko rane i perite ruke pre svakog previjanja kako biste sprečili unošenje bakterija.
  7. Pratite napredak: Pratite kako rana zarasta i obratite se lekaru ako primetite znakove infekcije, kao što su crvenilo, otok, bol ili gnojenje.

Napomena: Važno je da se previjanje rane obavlja uz poštovanje higijenskih standarda i po uputstvima lekara ili medicinskog osoblja, posebno ako je rana duboka, velika ili sklonija infekcijama.

Doktori

Previjanje rane

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 2.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻