New Hospital Logo
deco

Prekid trudnoće – Evakuaciona kiretaža sa UZ pregledom

Trudnoća

Evakuaciona kiretaža sa ultrazvučnim (UZ) pregledom

često nazvana i vakuum aspiracija, je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se prekinula trudnoća u ranoj fazi. Ovaj postupak se obavlja pod pažljivim nadzorom medicinskog osoblja i obično se izvodi ambulantno. Evo kako izgleda ovaj postupak:

  1. Pregled i priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti pregled kod svog ginekologa ili lekara kako bi se potvrdila trudnoća i procenila njena gestacijska starost. Ultrazvučni pregled se često koristi za tačniju procenu trudnoće.
  2. Konzultacija i informisanje: Pacijentkinja će biti informisana o postupku i dat joj je šansa da postavi pitanja i izrazi svoje odluke i želje.
  3. Lokalna ili opšta anestezija: Da bi se smanjila nelagodnost i bol, obično se primenjuje lokalna ili opšta anestezija, u zavisnosti od procedurale i želje pacijentkinje.
  4. Evakuaciona kiretaža: Nakon anestezije, lekar će koristiti poseban instrument, često vakuum pumpu, kako bi pažljivo izvukao sadržaj materice. Ovo uključuje embrion ili fetus, posteljicu i druge materijale iz trudnoće.
  5. Ultrazvučni pregled: Nakon evakuacione kiretaže, može se obaviti ultrazvučni pregled kako bi se proverilo da li je materica prazna i da li je postupak uspešno završen.
  6. Pratnja i oporavak: Nakon postupka, pacijentkinja će biti pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije, ako je korišćena opšta anestezija. Oporavak obično traje nekoliko sati, a pacijentkinja će moći da se vrati kući istog dana.

Evakuaciona kiretaža sa ultrazvučnim pregledom se obično izvodi u ranim fazama trudnoće i može se koristiti za prekid trudnoće ili u dijagnostičke svrhe. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa svojim lekarom o svojim opcijama i odluči se za postupak koji je najbolji za nju, uzimajući u obzir gestacijsku starost i druge faktore. Takođe je važno da pacijentkinja dobije odgovarajuće informacije o postupku i prati upute lekara za oporavak nakon njega.

Doktori

Prekid trudnoće – Evakuaciona kiretaža sa UZ pregledom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 45.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻