New Hospital Logo
deco

Prednja niska resekcija rektuma sa totalnom ekcizijom mezorektuma

Hirurgija debelog creva

Prednja niska resekcija rektuma sa totalnom ekcizijom mezorektuma

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonila donja čestica rektuma i okolnih limfnih čvorova radi lečenja karcinoma rektuma ili drugih bolesti debelog creva. Ovaj postupak se često izvodi laparoskopski ili otvoreno, a cilj je potpuna ekcizija mezorektuma, što je deo masnog tkiva oko rektuma koji sadrži krvne sudove i limfne čvorove.

Evo osnovnih koraka ovog hirurškog zahvata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, EKG i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup rektumu: Hirurg će napraviti rez u donjem delu trbušnog zida kako bi se obezbedio pristup rektumu. Ovaj rez može biti horizontalan ili vertikalan, a zavisi od specifičnih okolnosti i preferencija hirurga.
  4. Ekcizija rektuma: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti deo rektuma koji sadrži tumor ili oboleli deo. Ovo uključuje rezanje rektuma i okolnih struktura.
  5. Totalna ekcizija mezorektuma: Ova faza postupka obuhvata pažljivo uklanjanje celog mezorektuma, uključujući sve limfne čvorove i krvne sudove koji se nalaze unutar tog masnog tkiva. Ovo je ključno za potpuno uklanjanje potencijalno zaraženih limfnih čvorova i sprečavanje širenja bolesti.
  6. Anastomoza: Nakon uklanjanja rektuma i mezorektuma, hirurg će ponovo spojiti krajeve zdravog dela debelog creva kako bi se obnovila crevna kontinuiteta. Ova anastomoza može biti izvedena ručno ili pomoću specijalnih hirurških uređaja.
  7. Stoma (opciono): U nekim slučajevima, kao privremena ili trajna mera, može se izvesti stoma (ileostoma ili kolostoma) kako bi se preusmerila crevna sadržina iz tela. To zavisi od specifičnih okolnosti pacijenta i prirode bolesti.
  8. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju na trbušnom zidu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.

Nakon operacije, pacijent će se postepeno oporavljati uz pažljivu postoperativnu negu i praćenje. Ovaj postupak ima za cilj potpuno uklanjanje tumora ili obolelog dela rektuma radi lečenja karcinoma rektuma i može značajno uticati na pacijentovu kvalitetu života i dalje lečenje.

Doktori

Prednja niska resekcija rektuma sa totalnom ekcizijom mezorektuma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 660.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻