New Hospital Logo
deco

Prednja i zadnja plastika – reparacija cistokele i rektokele

Ginekološke operacije

Prednja i zadnja plastika, poznate i kao anteriorna i posteriorna kolpopeksi ili reparacija cistokele i rektokele

, su hirurški postupci koji se izvode kako bi se korigovali prolaps organa u maloj karlici, uključujući bešiku (cistokele) i rektum (rektokele). Prolaps organa u maloj karlici je stanje u kojem organi padaju ili ispupčuju se iz svojih normalnih položaja i mogu pritisnuti na vaginu ili druge strukture, što može izazvati različite simptome, uključujući inkontinenciju, nelagodnost i bol.

Ovde su osnovni koraci za reparaciju cistokele i rektokele:

  1. Priprema: Pacijentkinja će se pripremiti za operaciju, uključujući osnovne preoperativne testove i razgovor sa lekarom o svojim simptomima i medicinskoj istoriji.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj ili epiduralnoj anesteziji, u zavisnosti od postupka i odluke lekara.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti vaginalne i/ili trbušne incizije kako bi pristupio problematičnim oblastima.
  4. Reparacija cistokele: Za reparaciju cistokele (s prolapsom bešike), hirurg će obično podići spuštenu bešiku i vratiti je na svoj normalan položaj. Može biti potrebno učvršćenje bešike kako bi se održala u tom položaju. Ovo se može postići različitim tehnikama, uključujući šavove i implantate.
  5. Reparacija rektokele: Za reparaciju rektokele (s prolapsom rektuma), hirurg će vratiti spušteni rektum na svoj normalan položaj. Takođe, može biti potrebno ojačati zid vagine kako bi se sprečio daljnji prolaps rektuma.
  6. Zatvaranje incizija: Nakon obavljenih reparacija, incizije se zatvaraju šavovima.

Oporavak nakon ovih postupaka može varirati, ali obično uključuje period od nekoliko nedelja tokom kojeg se pacijentkinja suzdržava od teških fizičkih napora i seksualnih aktivnosti. Lekar će pružiti detaljne smernice o postoperativnoj nezi i praćenju.

Važno je napomenuti da je reparacija cistokele i rektokele hirurški postupak i da se odluka o njegovoj primeni donosi na osnovu specifičnih potreba i stanja svake pacijentkinje. Pre bilo kakve hirurške intervencije, pacijentkinja treba detaljno da se konsultuje sa svojim ginekologom ili hirurgom kako bi se razmotrile sve opcije i rizici.

Doktori

Prednja i zadnja plastika – reparacija cistokele i rektokele

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 260.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻