New Hospital Logo
deco

Postavljanje šava serklaža 

Trudnoća

Postavljanje šava serklage (cervikalni šav)

je medicinski postupak koji se obavlja kako bi se sprečio prerani porođaj kod trudnica koje imaju sklonost ka otvaranju cerviksa (grlića materice) tokom trudnoće. Ovaj postupak se obično izvodi u ranom drugom trimestru trudnoće i može se naznačiti kod trudnica koje su ranije imale problema sa spontanim pobačajem ili prevremenim porođajem. Evo kako izgleda postavljanje šava serklage:

  1. Priprema pacijentkinje: Trudnica će biti postavljena u ginekološki položaj na preglednom stolu. Pre postupka, obično se vrši opšta ili regionalna anestezija kako bi se smanjila nelagodnost ili bol tokom postavljanja šava.
  2. Pregled cerviksa: Lekar će koristiti ginekološke instrumente kako bi pažljivo pregledao cerviks i utvrdio njegovu dužinu i stanje. Ovo se obavlja kako bi se procenilo da li je postavljanje serklage neophodno.
  3. Postavljanje šava: Ako se odluči da je postavljanje serklage potrebno, lekar će pažljivo postaviti šav oko cerviksa. Šav je obično napravljen od specijalnog medicinskog konca i postavlja se tako da drži cerviks zatvorenim. Postavljanje šava se obavlja pod pažljivim nadzorom kako bi se izbegle komplikacije.
  4. Završetak postupka: Nakon što je šav postavljen, lekar će pažljivo proveriti da li je cerviks zatvoren i stabilan. Postupak se zatim završava, i trudnica će biti pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije.
  5. Postoperativna nega: Nakon postavljanja serklage, trudnica će obično biti zadržana pod nadzorom u bolnici nekoliko sati ili prenoćištu. Lekar će pružiti upute o postoperativnoj njezi, uključujući savete o seksualnim aktivnostima i fizičkim naporima tokom trudnoće.

Serklage se obično uklanja oko 37. nedelje trudnoće kako bi se omogućilo prirodno otvaranje cerviksa tokom porođaja. Postavljanje i uklanjanje serklage su procedure koje zahtevaju pažljiv nadzor i stručnost medicinskog osoblja kako bi se osiguralo zdravlje trudnice i bebe. Odluka o postavljanju serklage se donosi na osnovu individualnog zdravstvenog stanja i istorije svake trudnice.

Doktori

Postavljanje šava serklaža 

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 40.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻