New Hospital Logo
deco

Plasiranje intrauterinog uloška (IUD)-spirale 

Ginekološke intervencije

Plasiranje intrauterinog uloška (IUD)

poznatog i kao spirala, je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se postavio ovaj kontraceptivni uređaj unutar materice žene. IUD je efikasan i dugoročan metod kontracepcije koji može sprečiti trudnoću tokom nekoliko godina, zavisno o vrsti IUD-a koji se koristi. Evo kako izgleda postupak plasiranja IUD-a:

  1. Pregled i konsultacija: Pre nego što se plasira IUD, žena će obaviti pregled i konsultaciju sa svojim ginekologom. Lekar će razgovarati o prednostima i rizicima IUD-a i utvrditi da li je ovo odgovarajuća metoda kontracepcije za pacijentkinju.
  2. Pregled cerviksa: Postupak obično počinje slično kao ginekološki pregled. Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološki položaj na preglednom stolu, a lekar će pažljivo pregledati spoljne i unutrašnje genitalije, uključujući cerviks (grlić materice).
  3. Priprema cerviksa: Cerviks se može pripremiti za postavljanje IUD-a primenom lokalnog anestetika ili rastvaranja lokalnog anestetika u vagini kako bi se cerviks omekšao. Ovo se ne radi u svim slučajevima, a odluka zavisi od lekara i pacijentkinje.
  4. Postavljanje IUD-a: Nakon što je cerviks pripremljen, lekar će koristiti posebne instrumente kako bi pažljivo postavio IUD unutar materice. IUD ima tanku plastiku ili bakarnu žicu koja je savijena i može se lako postaviti kroz cerviks. Kada se IUD postavi, lekar će pažljivo povući aplikator, a IUD će ostati unutar materice.
  5. Provera položaja: Nakon postavljanja IUD-a, lekar će pažljivo proveriti položaj uređaja pomoću ultrazvuka ili druge metode kako bi se osiguralo da je pravilno postavljen unutar materice.
  6. Rezultati i praćenje: Nakon postavljanja IUD-a, pacijentkinja će obično ostati u bolnici neko vreme kako bi se osiguralo da nema komplikacija ili neželjenih efekata. Lekar će pružiti upute o tome kako da se brine o IUD-u i kada se treba vratiti na pregled radi provere uređaja i zdravlja.

Plasiranje IUD-a je relativno brz i jednostavan postupak koji se može obaviti u ambulantnim uslovima. IUD može pružiti dugoročnu i pouzdanu kontracepciju, ali je važno da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li je IUD odgovarajući izbor za vas i da biste razgovarali o svim potencijalnim rizicima i koristima.

Doktori

Plasiranje intrauterinog uloška (IUD)-spirale 

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻