New Hospital Logo
deco

Pijelolitotomija

Bubreg

Pijelolitotomija

je hirurški postupak kojim se uklanjaju kamenci (kamenje) iz bubrega. Kamenci u bubrezima, poznati i kao bubrežni kamenci, mogu se formirati unutar bubrega i uzrokovati bol, poteškoće pri mokrenju i druge probleme. Pijelolitotomija se izvodi kako bi se ovi kamenci uklonili i normalizovao protok urina iz bubrega.

Postupak pijelolitotomije može se izvesti na nekoliko načina, uključujući otvorenu pijelolitotomiju, laparoskopsku pijelolitotomiju i endoskopsku pijelolitotomiju. Svaka od ovih tehnika ima svoje karakteristike, a izbor metode zavisi od specifičnih okolnosti i kamena u bubregu.

Evo kako obično izgleda postupak otvorene pijelolitotomije:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se sastati sa hirurgom kako bi se razgovaralo o proceduri i izvršila potrebna evaluacija. To uključuje i procenu zašto je potrebna pijelolitotomija i kako će se izvesti.
  2. Anestezija: Pacijent će biti uspavan kako bi bio bezbolan i nepokretan tokom postupka. Vrsta anestezije će biti određena na osnovu specifičnih okolnosti i procene lekara.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti rez na donjem delu trbuha ili na strani, u blizini bubrega, kako bi pristupio bubrezima.
  4. Uklanjanje kamena: Hirurg će koristiti različite instrumente, uključujući skalpel, pincetu, i druge instrumente, kako bi uklonio kamen iz bubrega. Kamena se može drobiti ili ukloniti u jednom komadu, zavisno o veličini i vrsti kamena.
  5. Provera: Nakon uklanjanja kamena, hirurg će obično proveriti bubrezima kako bi se uverio da nema preostalih fragmenata kamena ili drugih problema.
  6. Šivenje i zaštita: Nakon što su kamenci uklonjeni, hirurg će šiti ranu i postaviti odgovarajuće zaštite kako bi se sprečile infekcije i promovisao siguran postoperativni oporavak.

Oporavak nakon pijelolitotomije zavisi od specifične metode i složenosti postupka. Pacijenti će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razumeli razloge za postupak, pripremili se i znali šta mogu očekivati tokom oporavka.

Doktori

Pijelolitotomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 390.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻