New Hospital Logo
deco

Perianalna fistulostomija

Proktologija

Perianalna fistulostomija

je medicinski postupak koji se koristi za lečenje perianalnih fistula. Perianalne fistule su abnormalne veze između unutrašnjosti anusa i površine kože oko analnog otvora. Ovaj hirurški zahvat uključuje stvaranje veštačkog otvora (stome) u koži oko analnog otvora kako bi se omogućila drenaža gnoja i tečnosti iz fistule. Evo kako obično izgleda procedura perianalne fistulostomije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za postupak, uključujući pregled i evaluaciju medicinskog stanja, laboratorijske testove i druge preoperativne pripreme. Takođe, pacijent se obaveštava o postupku i rizicima, a potpisuje saglasnost za operaciju.
  2. Anestezija: Na dan operacije, pacijentu se primenjuje odgovarajuća anestezija kako bi bio uspavan i bezbolan tokom operacije. Anestezija može biti lokalna ili opšta, u zavisnosti od specifičnih potreba pacijenta i hirurškog tima.
  3. Pristup fistuli: Hirurg pristupa perianalnoj fistuli putem reza na koži oko analnog otvora. Veličina i lokacija reza zavise od specifične anatomije i prirode fistule.
  4. Stvaranje stome: Nakon pristupa fistuli, hirurg stvara veštački otvor (stomu) u koži. Stoma se obično pravi na takav način da omogućava drenažu gnoja i tečnosti iz fistule.
  5. Fiksacija stome: Stoma se fiksira za kožu oko analnog otvora kako bi se sprečilo njegovo izvlačenje i održavala otvorenost.
  6. Drenaža: Kroz stoma se može postaviti drenaža ili kateter kako bi se omogućila kontinuirana drenaža gnoja i tečnosti iz fistule tokom perioda oporavka.
  7. Provera i zatvaranje: Nakon stvaranja stome, hirurg pažljivo pregleda područje kako bi se osiguralo da nema krvarenja ili drugih komplikacija. Rana se zatvara šavovima ili drugim metodama zatvaranja.
  8. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon perianalne fistulostomije može varirati, ali pacijent će dobiti upute o nezi rane, praćenju eventualnih komplikacija i održavanju stome.

Perianalna fistulostomija se izvodi kako bi se omogućila drenaža gnoja i tečnosti iz perianalnih fistula i tako olakšala nelagodnost i sprečile komplikacije. Ova procedura se obavlja uz pažljivo planiranje i pod nadzorom stručnog medicinskog tima kako bi se osigurala sigurnost pacijenta i postigao terapijski cilj.

Doktori

Perianalna fistulostomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 60.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻