New Hospital Logo
deco

Parcijalne (wedge) resekcije želuca

Hirurgija želuca i tankih creva

Parcijalna (wedge) resekcija želuca

je hirurška procedura u kojoj se uklanja deo želuca. Ova procedura se obično primenjuje u lečenju određenih bolesti i stanja želuca, kao što su tumori želuca, čirevi, polipi ili drugi patološki procesi. Parcijalna resekcija želuca može biti korisna kako bi se uklonili problematični delovi želuca i sprečilo dalje širenje bolesti. Evo nekoliko ključnih informacija o ovoj proceduri:

  1. Indikacije: Parcijalna resekcija želuca se primenjuje u slučajevima kada postoji patološki proces koji zahvata određeni deo želuca, a hirurško uklanjanje tog dela se smatra najboljim tretmanom. To može uključivati tumore želuca, čireve, polipe ili druge bolesti koje zahtevaju hiruršku intervenciju.
  2. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut nizu dijagnostičkih testova kako bi se potvrdila dijagnoza i procenilo opšte zdravstveno stanje. Takođe će biti pripremljen za operaciju, uključujući i postupke čišćenja creva i posebne dijete.
  3. Hirurški pristup: Hirurg će napraviti inciziju na trbuhu kako bi pristupio želucu. Veličina incizije može varirati u zavisnosti od obima resekcije. Tokom procedure, hirurg će identifikovati problematični deo želuca i ukloniti ga.
  4. Rekonstrukcija: Nakon što je problematični deo želuca uklonjen, hirurg će izvršiti rekonstrukciju preostalog dela želuca i creva kako bi obezbedio normalno varenje hrane.
  5. Otvorena ili laparoskopska procedura: Parcijalna resekcija želuca se može izvesti otvorenom hirurškom tehnikom (veća incizija) ili laparoskopski (minimalno invazivno) u zavisnosti od specifičnih okolnosti i veštine hirurga.
  6. Oporavak: Oporavak nakon parcijalne resekcije želuca može varirati u zavisnosti od obima operacije. Pacijenti će biti praćeni i nadgledani tokom postoperativnog perioda kako bi se obezbedila pravilna nega i sprečile komplikacije.
  7. Komplikacije: Kao i kod svih hirurških procedura, parcijalna resekcija želuca može biti povezana sa određenim rizicima i komplikacijama, uključujući infekcije, krvarenje, probleme sa varenjem i druge. Lekari će pažljivo pratiti pacijente i preduzeti odgovarajuće mere za rešavanje komplikacija ako se pojave.

Odluka o izvođenju parcijalne resekcije želuca se donosi na osnovu specifičnih okolnosti svakog pacijenta, dijagnoze i procene hirurga. Važno je da pacijent razgovara sa svojim lekarom kako bi razumeo koristi, rizike i očekivane rezultate ove hirurške procedure.

Doktori

Parcijalne (wedge) resekcije želuca

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 380.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻