New Hospital Logo
deco

Parcijalna vaginektomija

Ginekološke operacije

Parcijalna vaginektomija

je hirurški postupak koji uključuje delimično uklanjanje vagine. Ovo je specifična procedura koja se primenjuje u određenim medicinskim situacijama i obično se obavlja radi lečenja određenih ginekoloških stanja. Odluka o izvođenju parcijalne vaginektomije obično se donosi nakon pažljive evaluacije i konsultacije sa lekarom.

Evo nekoliko mogućih situacija u kojima se može primeniti parcijalna vaginektomija:

  1. Vaginalna prolapsa: Parcijalna vaginektomija može se koristiti za korekciju vaginalnog prolapsa, stanja u kojem se vaginalni zidovi spuštaju ili izboče izvan normalnog položaja. Tokom ovog postupka, deo vagine koji je ispupčen ili spušten može se ukloniti kako bi se obnovila normalna anatomija.
  2. Lečenje određenih vrsta tumora: U nekim slučajevima, kada postoji mali tumor lokalizovan u vagini, parcijalna vaginektomija može biti izbor za njegovo uklanjanje. Ovo se obično primenjuje u slučajevima benignih tumora ili karcinoma koji su rano otkriveni i lokalizovani samo u određenom delu vagine.
  3. Kongenitalne anomalije: Kod nekih žena mogu se pojaviti kongenitalne (prirođene) anomalije vagine, kao što je septum (pregrada) unutar vagine. Parcijalna vaginektomija može se primeniti radi korekcije ovih anatomskih nepravilnosti.

Postupak parcijalne vaginektomije obuhvata uklanjanje dela vagine, dok se ostatak vagine obično šiva kako bi se obnovila normalna funkcija. Ova procedura se obavlja u operacionoj sali uz upotrebu anestezije, a oporavak nakon nje može varirati u zavisnosti od specifičnog slučaja. Pacijentkinja će se morati pridržavati uputa lekara o postoperativnoj nezi i fizičkim aktivnostima tokom perioda oporavka. Važno je napomenuti da se parcijalna vaginektomija obavlja samo ako postoji medicinska potreba za njom i uz pažljivo savetovanje sa stručnim ginekologom ili hirurgom.

Doktori

Parcijalna vaginektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 260.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻