New Hospital Logo
deco

Parcijalna resekcija žučnih puteva

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Parcijalna resekcija žučnih puteva

poznata i kao hepatičojejunostomija ili resekcija dela jetrenih žučnih kanala, je hirurška procedura koja uključuje uklanjanje dela žučnih puteva i njihovo povezivanje sa tankim crevom (jejunumom). Ova procedura se obično izvodi kako bi se tretirali određeni medicinski problemi povezani sa žučnim putevima. Evo nekoliko ključnih informacija o parcijalnoj resekciji žučnih puteva:

  1. Indikacije: Parcijalna resekcija žučnih puteva se obično izvodi kod pacijenata sa problemima poput strikture (suženja) ili stenoze (zadebljanja) žučnih puteva, infekcija žučnih puteva, tumora žučnih puteva, ili drugih oboljenja koja zahtevaju hiruršku intervenciju na ovom području.
  2. Hirurški pristup: Hirurg pristupa žučnim putevima putem abdominalne incizije i identifikuje deo žučnih puteva koji zahteva resekciju. Takođe će odabrati odgovarajući deo tankog creva (jejunuma) za povezivanje sa preostalim delom žučnih puteva.
  3. Resekcija i rekonstrukcija: Nakon identifikacije problema, hirurg će izvršiti resekciju dela žučnih puteva koji je zahvaćen problemom. Zatim će stvoriti novu anastomozu (veza) između preostalih žučnih puteva i jejunuma kako bi se omogućila normalna drenaža žuči.
  4. Oporavak: Oporavak nakon parcijalne resekcije žučnih puteva može zahtevati neko vreme. Pacijenti će obično biti praćeni i nadgledani tokom postoperativnog perioda kako bi se osiguralo pravilno zaceljivanje i funkcija jetre i žučnih puteva.
  5. Komplikacije: Kao i kod svih hirurških procedura, parcijalna resekcija žučnih puteva može biti povezana sa određenim rizicima i komplikacijama, uključujući infekcije, krvarenje, ožiljke, i probleme sa varenjem. Lekari će pažljivo pratiti pacijente i preduzeti odgovarajuće mere za rešavanje komplikacija ako se pojave.

Odluka o izvođenju parcijalne resekcije žučnih puteva će zavisiti od specifičnih okolnosti pacijenta, dijagnoze i procene hirurga. Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lekarom kako bi raz

Doktori

Parcijalna resekcija žučnih puteva

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 320.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻