New Hospital Logo
deco

Ovarijektomija

Ginekološke operacija

Ovarijektomija

takođe poznata kao ooforektomija, je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje jednog ili oba jajnika. Jajnici su parni organi koji se nalaze u karlici i igraju ključnu ulogu u ženskom reproduktivnom sistemu, proizvodeći jajne ćelije i hormone. Postoje različiti razlozi zbog kojih može biti potrebna ovarijektomija:

  1. Hirurški razlozi: Ovarijektomija se može izvesti iz hirurških razloga, na primer, u slučaju prisustva tumora na jajnicima. Ovaj postupak može biti deo lečenja raka jajnika.
  2. Prevencija raka: Žene sa povećanim rizikom od razvoja raka jajnika, posebno one sa naslednim faktorima rizika (na primer, BRCA genetske mutacije), mogu odlučiti da podvrgnu ovarijektomiji kako bi smanjile rizik od raka jajnika.
  3. Lečenje hormonskih poremećaja: U nekim slučajevima, ovarijektomija se može koristiti za lečenje određenih hormonskih poremećaja, kao što su policistični jajnici ili endometrioza.
  4. Benigni tumori i ciste: Ovarijektomija se takođe može izvesti za uklanjanje benignih tumora, cista ili drugih neželjenih promena na jajnicima koje uzrokuju simptome ili probleme.

Ovarijektomija može biti jednostrana (jedan jajnik) ili dvostrana (oba jajnika). Ako se uklone oba jajnika, to se naziva bilateralna ovarijektomija.

Hirurški postupak ovarijektomije obično se izvodi pod opštom anestezijom. Nakon postupka, pacijentkinja će morati da se oporavi u bolnici ili ambulantno, u zavisnosti od složenosti operacije.

Odluka o ovarijektomiji je ozbiljna i zahteva pažljivo razmatranje i diskusiju sa lekarom. Postupak može imati trajne posledice, uključujući prestanak menstruacije i simptome menopauze ako su oba jajnika uklonjena. Važno je konsultovati se sa ginekologom ili hirurgom kako biste razgovarali o indikacijama, rizicima i koristima ovarijektomije pre nego što donesete odluku.

Doktori

Ovarijektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 140.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻