New Hospital Logo
deco

Operativna histeroskopija – uklanjanje subseptuma i septuma materične duplje

Priprema VTO

Operativna histeroskopija za uklanjanje septuma ili subseptuma

u materičnoj duplji je hirurški postupak koji se koristi za rešavanje problema sa anatomskom strukturom materične duplje. Septum je pregrada ili particija koja deli materičnu duplju, dok je subseptum manji septum koji se nalazi unutar materične duplje. Ovi defekti mogu uzrokovati neplodnost, povećani rizik od pobačaja, abnormalno krvarenje i druge probleme u reproduktivnom sistemu žene.

Evo kako obično izgleda postupak operativne histeroskopije za uklanjanje septuma ili subseptuma u materičnoj duplji:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti osnovni pregled i krvne testove, a takođe će mu biti dat detaljan pregled o postupku i potpisivanje informiranog pristanka. Postupak se obično obavlja u operacionoj sali ili ginekološkom ordinacijskom prostoru.
  2. Anestezija: Pacijentu će biti ponuđena anestezija kako bi se osiguralo da ne oseća bol tokom postupka. Anestezija može biti lokalna, sedacija (smirenje) ili opšta anestezija, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i preferencija pacijenta i lekara.
  3. Histeroskopija: Lekar će pažljivo umetnuti histeroskop, tanku cevčicu sa malom kamerom na vrhu, kroz vaginu i grlić materice kako bi pregledao unutrašnjost materice. Na monitoru će moći da vidi septum ili subseptum i njihovu tačnu lokaciju.
  4. Uklanjanje septuma/subseptuma: Pomoću specijalnih instrumenata koji se ubacuju kroz histeroskop, lekar će pažljivo ukloniti septum ili subseptum, obnavljajući normalnu anatomsku strukturu materične duplje.
  5. Zaključak i nega: Nakon uklanjanja septuma ili subseptuma, histeroskop će se pažljivo ukloniti, a pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Nakon toga, može se vratiti kući ili ostati pod nadzorom u bolnici u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Operativna histeroskopija za uklanjanje septuma ili subseptuma materične duplje je korisna procedura koja se obavlja kako bi se rešili problemi vezani za reproduktivno zdravlje žene. Važno je slediti upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osigurao bezbedan i brz oporavak. Ova procedura može poboljšati izglede za uspešnu trudnoću i smanjiti rizik od komplikacija tokom trudnoće.

Doktori

Operativna histeroskopija – uklanjanje subseptuma i septuma materične duplje

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 85000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻