New Hospital Logo
deco

Operativna histeroskopija – uklanjanje priraslica u materičnoj duplji

Priprema VTO

Operativna histeroskopija za uklanjanje priraslica u materičnoj duplji

, poznata i kao histeroskopija adhezolize ili histeroskopska adhezioliza, je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje adhezija (priraslica) koje se formiraju unutar materične duplje. Ove adhezije su često posledica prethodnih hirurških zahvata, infekcija ili drugih faktora, i mogu uzrokovati različite probleme, uključujući neplodnost, bolove ili abnormalno krvarenje.

Evo kako obično izgleda postupak operativne histeroskopije za uklanjanje priraslica u materičnoj duplji:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti osnovni pregled i krvne testove, a takođe će mu biti dat detaljan pregled o postupku i potpisivanje informiranog pristanka. Postupak se obično obavlja u operacionoj sali ili ginekološkom ordinacijskom prostoru.
  2. Anestezija: Pacijentu će biti ponuđena anestezija kako bi se osiguralo da ne oseća bol tokom postupka. Anestezija može biti lokalna, sedacija (smirenje) ili opšta anestezija, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i preferencija pacijenta i lekara.
  3. Histeroskopija: Lekar će pažljivo umetnuti histeroskop, tanku cevčicu sa malom kamerom na vrhu, kroz vaginu i grlić materice kako bi pregledao unutrašnjost materice. Na monitoru će moći da vidi adhezije i njihovu lokaciju.
  4. Adhezioliza: Kako bi se uklonile adhezije, lekar će koristiti specijalne instrumente koji se umetnu kroz histeroskop. Adhezije će biti pažljivo razdvojene i uklonjene kako bi se obnovila normalna struktura materične duplje.
  5. Zaključak i nega: Nakon uklanjanja adhezija, histeroskop će se pažljivo ukloniti, a pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Nakon toga, može se vratiti kući ili ostati pod nadzorom u bolnici u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Operativna histeroskopija za uklanjanje priraslica u materičnoj duplji je korisna procedura koja se obavlja kako bi se rešili problemi kao što su neplodnost, bolovi ili nepravilno krvarenje uzrokovano adhezijama. Važno je slediti upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osigurao bezbedan i brz oporavak.

Doktori

Operativna histeroskopija – uklanjanje priraslica u materičnoj duplji

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 85.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻