New Hospital Logo
deco

Operacije prolapsa rektuma (Delorme, Altmeier)

Proktologija

Operacije prolapsa rektuma

kao što su Delorme i Altmeier procedura, su hirurške intervencije koje se primenjuju za tretiranje prolapsa rektuma, stanja u kojem se unutarnji deo rektuma izbočuje ili izlazi kroz analni otvor. Ove procedure se razlikuju u načinu izvođenja i obimu hirurške intervencije. Evo detaljnijih informacija o svakoj od njih:

 1. Delorme procedura:
  • Delorme procedura, takođe poznata kao perinealna rektosigmoidektomija, je minimalno invazivna hirurška procedura koja se primenjuje za lečenje prolapsa rektuma.
  • Hirurg pristupa prolapsiranom delu rektuma putem perinealnog (analnog) otvora, obično bez potrebe za abdominalnom incizijom.
  • Tokom Delorme procedure, rektum se delimično izvodi i izvlači, a zatim se sužava i učvršćuje pomoću šava i specifične tehnike za rekonstrukciju rektuma i anusa.
  • Ova procedura je manje invazivna u poređenju sa nekim drugim hirurškim tehnikama za prolaps rektuma i obično ima brži oporavak.
 2. Altmeier procedura:
  • Altmeier procedura, poznata i kao transanalna rektosigmoidektomija, takođe se primenjuje za tretiranje prolapsa rektuma.
  • Ova procedura takođe uključuje pristup analnom otvoru, ali može zahtevati veći obim resekcije rektuma u poređenju sa Delorme procedurom.
  • Tokom Altmeier procedure, prolapsirani deo rektuma se uklanja, a zatim se rekonstruiše analna regija.
  • Altmeier procedura je obično rezervisana za pacijente sa ozbiljnijim prolapsom rektuma i može biti složenija od Delorme procedure.

Važno je napomenuti da su ove hirurške procedure složene i trebaju ih izvoditi iskusni kolorektalni hirurzi. Odluka o izboru između Delorme i Altmeier procedure zavisi od specifične situacije svakog pacijenta, ozbiljnosti prolapsa rektuma i procene hirurga.

Oporavak nakon ovih procedura može varirati, ali obično uključuje period praćenja i posebne smernice za negu. Pacijenti bi trebali imati redovne kontrole i pridržavati se uputstava svog lekara kako bi osigurali uspešan oporavak i minimalne komplikacije.

Doktori

Operacije prolapsa rektuma (Delorme, Altmeier)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻