New Hospital Logo
deco

Operacije perianalnih fistula (LIFT, fistulostomija, fistulektomija, FiLac)

Proktologija

Perianalne fistule su abnormalne veze između unutrašnjosti analnog kanala i površine kože oko analnog otvora. Lečenje perianalnih fistula može zahtevati hirurške postupke kako bi se zatvorila fistula i sprečile ponovne infekcije. Evo nekoliko čestih hirurških procedura koje se koriste za lečenje perianalnih fistula:

  1. Fistulotomija: Ovo je najčešća hirurška procedura za lečenje perianalnih fistula. Tokom fistulotomije, hirurg pravi rez duž trase fistule kako bi je otvorio i omogućio drenažu gnoja i tečnosti. Ovaj postupak takođe pomaže da se fistula zatvori i spreči njeno ponovno pojavljivanje. Nakon operacije, rana se obično ostavlja otvorenom da bi se omogućila drenaža.
  2. Setonizacija: Setonizacija podrazumeva postavljanje drenažnog setona (tanka cev ili konopac) kroz fistulu kako bi se omogućila kontinuirana drenaža gnoja i tečnosti. Ovo se često radi kada je fistula komplikovana i zahteva postepeno lečenje. Setonizacija može biti privremena ili trajna, zavisno od specifičnog slučaja.
  3. Fistulektomija: Fistulektomija je hirurški postupak u kojem se fistula uklanja zajedno sa okolnim tkivom. Ovo se obično primenjuje u slučajevima kada je fistula složena ili kada su se ranije tretmani pokazali neuspešnim.
  4. Advansirane tehnike: Ponekad se koriste advansirane tehnike, kao što su endoskopske ili laserske procedure, kako bi se lečile perianalne fistule. Ove tehnike mogu biti manje invazivne i omogućiti brži oporavak.
  5. Biološke terapije: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti biološke terapije koje utiču na imunološki sistem kako bi se smanjila upala i podstaklo zaceljivanje perianalnih fistula.

Izbor hirurške procedure zavisiće od specifičnih karakteristika fistule, uključujući njen oblik, lokaciju i komplikacije. Takođe, važno je da pacijent prati upute lekara o nezi rane i oporavku nakon operacije kako bi se postigao najbolji rezultat lečenja i smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja fistule. Preporučujem da se konsultujete sa stručnim hirurgom koji će moći da proceni vašu specifičnu situaciju i preporuči odgovarajući tretman.

Doktori

Operacije perianalnih fistula (LIFT, fistulostomija, fistulektomija, FiLac)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 165.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻