New Hospital Logo
deco

Operacije hijatalne i dijafragmalne hernije

Hirurgija želuca i tankih creva

Hijatalna hernija i dijafragmalna hernija

su dve različite vrste hernija koje se javljaju u predelu dijafragme. Hijatalna hernija se često naziva i hiatalnom hernijom, i češće se javlja. Evo pregleda operacija za obe ove hernije:

Operacija za hijatalnu herniju (Hiatalna hernija):

Hijatalna hernija se javlja kada deo želuca protrudira kroz otvor dijafragme kroz koji prolazi jednjak. Ova hernija često dovodi do refluksa kiseline i želudačnog sadržaja u jednjak, što može uzrokovati simptome kao što su gorušica i želudačna nelagodnost. Hirurška operacija se može razmotriti u slučajevima kada konzervativni tretmani i promene u ishrani i načinu života ne daju zadovoljavajuće rezultate. Postoje različite tehnike za hiruršku reparaciju hijatalne hernije, uključujući:

  1. Nissen fundoplikacija: Ova operacija podrazumeva obmotavanje gornjeg dela želuca oko donjeg dela jednjaka kako bi se stvorila čvrsta barijera protiv refluksa kiseline.
  2. Toupet fundoplikacija: Slično kao Nissen fundoplikacija, ali manje obmotavanje želuca oko jednjaka, što može smanjiti rizik od disfagije (otežano gutanje).
  3. Hernioplastika: Ako postoji znatna hernijalna vrećica, može se izvesti hernioplastika kako bi se smanjila hernijalna vrećica i postavio želudačni otvor dijafragme na svoje mesto.

Operacija za dijafragmalnu herniju:

Dijafragmalna hernija se javlja kada deo trbušnih organa protrudira kroz dijafragmu, koja je mišićna barijera između grudnog i abdominalnog dela tela. Dijafragmalna hernija može biti kongenitalna (prisutna od rođenja) ili stečena (razvija se tokom života). Hirurška operacija je obično potrebna za reparaciju dijafragmalne hernije. Ova operacija uključuje:

  1. Reparacija dijafragme: Hirurg će pažljivo pristupiti hernijalnoj vrećici, vratiti protrudirane organe na svoje mesto i zatvoriti otvor u dijafragmi. U nekim slučajevima, za ojačavanje dijafragme može se koristiti mrežasti implantat.
  2. Laparoskopska ili otvorena tehnika: Operacija se može izvesti laparoskopski (minimalno invazivno) ili putem otvorenog rezanja, u zavisnosti od veličine i složenosti hernije.
  3. Oporavak: Pacijent će provesti određeno vreme u bolnici i obično će biti potrebno nekoliko nedelja za potpuni oporavak. Postoperativna nega će uključivati pridržavanje dijete i izbegavanje napora tokom perioda oporavka.

Operacija za dijafragmalnu herniju i hijatalnu herniju obično ima za cilj poboljšanje simptoma i sprečavanje komplikacija povezanih sa ovim stanjima. Pacijenti treba da se konsultuju sa hirurgom kako bi razgovarali o najboljoj opciji za njihovu specifičnu situaciju.

Doktori

Operacije hijatalne i dijafragmalne hernije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 420.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻