New Hospital Logo
deco

Operacija uraslog nokta

Opšta hirurgija

Operacija uraslog nokta

poznata i kao oniktektomija, je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se rešio problem uraslog nokta. Urastao nokat se javlja kada ivica nokta raste u kožu oko nokta, što može izazvati bol, otok i infekcije. Evo kako se obično izvodi operacija uraslog nokta:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent obično sedi ili leži u udobnom položaju. Područje oko uraslog nokta se dezinfikuje kako bi se smanjio rizik od infekcije.
  2. Anestezija: Pre nego što se započne operacija, pacijentu se daje lokalna anestezija kako bi se isključio osećaj bola u području nokta. Anestezija se obično primenjuje injekcijom u blizini nokta.
  3. Izrezivanje ili uklanjanje uraslog dela nokta: Hirurg pažljivo izrezuje ili uklanja deo nokta koji je urastao u kožu. Ovo se obično radi sa posebnim hirurškim instrumentima.
  4. Uklanjanje upale ili infekcije: Ako postoji infekcija, hirurg će pažljivo očistiti područje i, ako je potrebno, drenirati gnoj.
  5. Primena hemostaze: Nakon uklanjanja uraslog nokta i eventualne infekcije, hirurg može primeniti hemostatske agense ili druge postupke kako bi se zaustavilo eventualno krvarenje.
  6. Dresiranje rane: Nakon što je operacija završena, rana se obično pokriva sterilnim gaznim zavojem.
  7. Saveti za negu: Pacijentu se daju upute o tome kako pravilno negovati ranu kod kuće, uključujući čišćenje i promenu zavoja. Takođe se mogu propisati antibiotici ili analgetici kako bi se sprečile infekcije ili ublažila bol.

Operacija uraslog nokta obično se izvodi kao ambulantna procedura i pacijent može napustiti medicinsku ustanovu nakon operacije. Važno je da pacijent sledi upute hirurga i pravilno brine o rani kako bi se postigao brz i uspešan oporavak.

Doktori

Operacija uraslog nokta

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 14.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻