New Hospital Logo
deco

Operacija supurativnog hidradenitisa

Opšta hirurgija

Operacija supurativnog hidradenitisa

takođe poznata kao operacija hidradenitisa ili ekscizija hidradenitisa, je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonili apscesi, ciste i upaljeni čvorovi izazvani hidradenitisom suppurativa. Hidradenitis suppurativa je hronična i upalna bolest koja se karakteriše ponavljajućim zapaljenjima lojnih žlezda i folikula dlake. Ovo stanje često dovodi do stvaranja apscesa, gnojnih čvorova i ožiljaka u oblastima kao što su pazušje, prepona, ispod dojki i drugih područja gde se nalaze znojne žlezde.

Evo osnovnih koraka operacije supurativnog hidradenitisa:

  1. Anestezija: Pacijent će biti pod lokalnom ili opštom anestezijom tokom procedure kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i udobnost.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju (rez) iznad apscesa, ciste ili gnojnog čvora kako bi se omogućilo pristup inficiranoj oblasti.
  3. Ekscizija: Nakon što se otvori oblast, hirurg će pažljivo ukloniti inficirani materijal, uključujući gnoj, ciste i oštećeno tkivo. Ovaj korak može uključivati precizno sečenje i odvajanje tkiva.
  4. Drenaža: U nekim slučajevima, hirurg će postaviti drenažnu cijev u operisanoj oblasti kako bi omogućio odvod gnoja i drugih tečnosti tokom perioda oporavka.
  5. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo kontrolisati ranu, zaustaviti krvarenje i inficiranje, a zatim će zatvoriti inciziju šavovima.
  6. Postoperativna nega: Nakon procedure, pacijenti će zahtevati pažljivu postoperativnu negu, uključujući često previjanje rane i upotrebu antibiotika ako je potrebno.

Hidradenitis suppurativa može biti hronična bolest koja zahteva dugotrajno upravljanje i lečenje. Operacija se obično primenjuje u slučajevima ozbiljnih apscesa, gnojnih čvorova ili ožiljaka koji nisu odgovarali na druge terapije. Važno je napomenuti da se operacija ne može u potpunosti izlečiti hidradenitis suppurativu, ali može pomoći u ublažavanju simptoma i sprečavanju ponovnih infekcija u određenim slučajevima.

Kao i kod svake hirurške procedure, konsultacija sa iskusnim hirurgom je ključna kako bi se razmotrile sve opcije i rizici pre donošenja odluke o operaciji supurativnog hidradenitisa.

Doktori

Operacija supurativnog hidradenitisa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻