New Hospital Logo
deco

Operacija pilonidalnog sinusa (Bascom cleft II, SiLac)

Proktologija

Operacija pilonidalnog sinusa primenom Bascom cleft II tehnike ili SiLaC (Sinus Lift and Closure) tehnike

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje pilonidalnog sinusa, infekcije ili upale koja se javlja u regiji oko kožnog nabora u donjem delu kičme. Obe ove tehnike su minimalno invazivne i razvijene su kako bi se smanjio rizik od ponovnog javljanja pilonidalnog sinusa i ubrzao oporavak pacijenta. Evo kako obično izgleda ovaj postupak:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za postupak, uključujući pregled i evaluaciju medicinskog stanja, upoznavanje sa procedurom i potpisivanje saglasnosti za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje operacije. Lokalna anestezija obično se primenjuje putem injekcija u okolini pilonidalnog sinusa i okolnog tkiva.
  3. Incizija i ekscizija: Hirurg pravi mali rez iznad pilonidalnog sinusa kako bi mu pristupio. Zatim pažljivo uklanja zaraženo tkivo i pilonidalni sinus. U slučaju Bascom cleft II tehnike, fokus je na uklanjanju celog pilonidalnog sinusa, uključujući i lateralne grane. Obe tehnike koriste princip podizanja sinusnog trakta kako bi se omogućilo bolje drenaža.
  4. Drenaža (opciono): U nekim slučajevima, može se postaviti drenažni kateter kako bi se omogućila kontinuirana drenaža gnoja ili tečnosti tokom perioda oporavka.
  5. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja pilonidalnog sinusa, hirurg može zatvoriti ranu šavovima ili je ostaviti otvorenom, u zavisnosti od specifičnog slučaja. Otvorena rana može omogućiti bolju drenažu i brže zarastanje.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz lokalne anestezije. Oporavak nakon operacije pilonidalnog sinusa primenom Bascom cleft II ili SiLaC tehnike može varirati, ali pacijent će dobiti upute o nezi rane, praćenju eventualnih komplikacija i oporavku kod kuće.

Oba ova pristupa su razvijena kako bi se smanjio rizik od recidiva pilonidalnog sinusa i ubrzao oporavak. Važno je da pacijent sledi upute lekara o nezi rane i redovno se javlja na kontrolne preglede kako bi se sprečile komplikacije i osiguralo potpuno zarastanje.

Doktori

Operacija pilonidalnog sinusa (Bascom cleft II, SiLac)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 165.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻