New Hospital Logo
deco

Onkološki subspecijalistički ginekološki pregled – dijagnostika/praćenje 

Onkologija

Onkološki subspecijalistički ginekološki pregled

je poseban tip pregleda koji se obavlja uz podršku ginekološkog onkologa ili subspecijaliste za ginekološku onkologiju. Ovaj pregled je posebno fokusiran na dijagnostiku, praćenje i lečenje ginekoloških kancera ili sumnjivih promena koje se mogu razviti u ginekološke kancere. Onkološki ginekološki pregled se često primenjuje kod žena koje su već dijagnostikovane sa rakom reproduktivnih organa, kao i kod žena koje imaju povećani rizik od razvoja ginekološkog karcinoma.

Ovaj pregled obuhvata različite aspekte:

  1. Pregled anamneze: Lekar će detaljno razgovarati sa pacijentkinjom kako bi saznao o njenim medicinskim istorijama, prethodnim ginekološkim problemima, operacijama, porodičnoj anamnezi i drugim relevantnim informacijama.
  2. Fizički pregled: Ginekolog će izvršiti fizički pregled, uključujući pregled spoljnih genitalija, cerviksa, vagine, materice, jajnika i drugih reproduktivnih organa. Tokom pregleda, lekar će tražiti eventualne abnormalnosti, promene u veličini, teksturi ili obliku organa.
  3. Ultrazvučni pregled: Ultrazvuk može biti deo dijagnostičkog procesa kako bi se dobio detaljniji prikaz reproduktivnih organa. Transvaginalni ultrazvuk (TVU) je često koristan za pregled jajnika i endometrijuma.
  4. Kolposkopski pregled: Ako postoje promene na cerviksu ili drugim ginekološkim tkivima koje izazivaju zabrinutost, lekar može izvršiti kolposkopski pregled za detaljniju analizu i, ako je potrebno, uzimanje biopsije za patohistološku analizu.
  5. Biopsija i patohistološka analiza: Ako postoje sumnjive promene, lekar će uzeti tkivni uzorak (biopsiju) radi analize pod mikroskopom kako bi se postavila dijagnoza. Ova analiza je ključna za određivanje da li postoje maligne ćelije.
  6. Saveti i planiranje lečenja: Na osnovu dijagnoze, lekar će razgovarati sa pacijentkinjom o planiranju lečenja, uključujući hirurške zahvate, hemoterapiju, radioterapiju, terapiju ciljanim lekovima ili druge terapeutske opcije.

Onkološki subspecijalistički ginekološki pregled je posebno važan za žene koje su suočene sa ginekološkim karcinomima ili imaju povećani rizik od razvoja ovih oboljenja. Redovni praćenje i saradnja sa stručnjacima za ginekološku onkologiju igraju ključnu ulogu u dijagnostici i lečenju ovih bolesti. Važno je napomenuti da je podrška i emocionalna briga takođe važna komponenta lečenja karcinoma, a pacijentkinje bi trebalo da se osećaju slobodno da postavljaju pitanja i izražavaju svoje brige tokom ovih pregleda.

Doktori

Onkološki subspecijalistički ginekološki pregled – dijagnostika/praćenje 

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 8.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻