New Hospital Logo
deco

Omentektomia infragastrica

Opšta hirurgija

Omentektomija infragastrica

je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje hirurške procedure u kojoj se uklanja deo omentuma (omentum majus ili majski omotač). Omentum je peritonealni deo trbušne maramice koji se nalazi između želuca i debelog creva. Ova procedura se obično izvodi radi terapije ili dijagnostike u slučaju određenih medicinskih stanja, kao što su tumori, infekcije ili druge komplikacije vezane za omentum.

Evo kako obično izgleda procedura omentektomije infragastrica:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za hirurški zahvat, uključujući pregled i evaluaciju medicinskog stanja, laboratorijske testove i druge preoperativne pripreme.
  2. Anestezija: Na dan operacije, pacijentu će se primeniti odgovarajuća anestezija kako bi bio uspavan i neosetljiv na bol tokom operacije.
  3. Pristup trbušnoj šupljini: Hirurg pristupa trbušnoj šupljini kroz rez na trbušnom zidu. Veličina i lokacija reza mogu varirati u zavisnosti od specifičnih potreba pacijenta i prirode hirurškog zahvata.
  4. Uklanjanje dela omentuma: Hirurg pažljivo identifikuje i uklanja deo omentuma koji je zahvaćen određenim medicinskim stanjem. Ovo se obično radi uz pažljivo rukovanje tkivom i minimalno povređivanje okolnih struktura.
  5. Provera i zatvaranje: Nakon uklanjanja dela omentuma, hirurg pažljivo pregleda područje kako bi se osiguralo da nema krvarenja ili drugih komplikacija. Rana se zatvara šavovima ili drugim metodama zatvaranja.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postupno buditi iz anestezije. Oporavak nakon omentektomije infragastrica može varirati, ali pacijent će dobiti upute o nezi rane, praćenju eventualnih komplikacija i oporavku kod kuće.

Omentektomija infragastrica se obavlja kada postoji medicinska potreba za uklanjanjem dela omentuma zbog tumora, infekcija ili drugih stanja. Ova procedura se obavlja uz pažljivo planiranje i pod nadzorom stručnog medicinskog tima kako bi se osigurala sigurnost pacijenta i postigao terapijski cilj.

Doktori

Omentektomia infragastrica

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 40.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻