New Hospital Logo
deco

Obostrana vulvektomija

Ginekološke operacije

Obostrana vulvektomija

je hirurški postupak kojim se uklanja cela vulva, spoljašnji deo ženskih genitalija. Ova procedura se obično izvodi iz medicinskih razloga, posebno kada postoji prisustvo karcinoma vulve (raka vulve) ili drugih ozbiljnih oboljenja koja zahtevaju uklanjanje celog vulvalnog područja. Obostrana vulvektomija je ozbiljan hirurški postupak koji može imati značajne fizičke i emocionalne posledice.

Evo nekoliko razloga zbog kojih se može izvesti obostrana vulvektomija:

  1. Karcinom vulve: Rak vulve može zahvatiti široko područje vulve i zahtevati potpuno uklanjanje. Obostrana vulvektomija se izvodi kako bi se postigla potpuna onkološka resekcija, tj. uklanjanje svih ćelija raka.
  2. Neoplastične promene: Osim karcinoma, mogu se javiti i druge neoplastične promene kao što su VIN (vulvar intraepitelna neoplazija) koje zahtevaju obimno hirurško uklanjanje.
  3. Prevencija raka: U nekim slučajevima, obostrana vulvektomija se može izvesti kao preventivna mera kod žena sa visokim rizikom od raka vulve, na primer, kod žena koje su nosioci određenih virusa (npr. HPV) ili koje imaju naslednu predispoziciju za rak.

Obostrana vulvektomija je složen hirurški postupak koji se obično izvodi pod opštom anestezijom. Osim uklanjanja vulve, često će biti potrebno rekonstruisati područje kako bi se sačuvala funkcionalnost i estetika. Nakon postupka, pacijentkinja će morati da se oporavi i sledi upute lekara o postoperativnoj nezi.

Odluka o obostranoj vulvektomiji je ozbiljna i zahteva pažljivo razmatranje između pacijentkinje i njenog medicinskog tima. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa onkologom, ginekologom i drugim stručnjacima kako bi razumela sve aspekte postupka, posledice i alternative. Takođe, emocionalna i psihološka podrška su od suštinskog značaja za pacijentkinju koja se suočava sa obostranom vulvektomijom.

Doktori

Obostrana vulvektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 235.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻