New Hospital Logo
deco

Subkutana mastektomija sa negativnom Sn biopsijom bez rekonstrukcije

Hirurgija dojke

Subkutana mastektomija sa negativnom biopsijom sentinel (SN) limfnih čvorova bez rekonstrukcije

je hirurški postupak koji se izvodi kada pacijentkinja ima dijagnozu raka dojke, ali patohistološke analize SN limfnih čvorova nisu pokazale prisustvo malignih ćelija u tim čvorovima. U ovom slučaju, uklanjaju se dojke kako bi se potpuno eliminisao tumor ili zahvaćeno tkivo, ali se ne vrši rekonstrukcija dojki.

Evo osnovnih koraka subkutane mastektomije sa negativnom SN biopsijom bez rekonstrukcije:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti incizije (reze) na dojkama. Dužina incizija će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i planiranog obima mastektomije.
  3. Uklanjanje dojki: Nakon otvaranja dojki, hirurg će pažljivo ukloniti tkivo dojki, uključujući tkivo dojki, bradavice i areole (tamniji krugovi oko bradavica).
  4. Provera SN limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo pregledati sentinel (SN) limfne čvorove i uzeti uzorke za patohistološku analizu. Ako se analize pokažu negativnim na prisustvo malignih ćelija, to znači da nema metastaza u aksilarnim limfnim čvorovima.
  5. Zatvaranje rana: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon subkutane mastektomije sa negativnom SN biopsijom bez rekonstrukcije, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rana, nošenje posebnog grudnjaka za podršku tokom procesa ozdravljenja, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka da se ne izvodi rekonstrukcija dojki nakon mastektomije može biti individualna odluka pacijentkinje. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa timom stručnjaka kako bi donela najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke i rekonstrukcijom dojki, ukoliko se odluči za nju.

Doktori

Subkutana mastektomija sa negativnom Sn biopsijom bez rekonstrukcije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 460.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻