New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT vrata

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsni kompjuterizovani tomograf (MSCT) vrata

je dijagnostički postupak koji se koristi za dobijanje detaljnih slika unutrašnjih struktura vrata. Ovaj pregled se često koristi za postavljanje dijagnoze različitih stanja, uključujući promene na vratnim krvnim sudovima, limfnim čvorovima, štitnoj žlezdi, traumatske povrede vrata i druge patologije.

Evo kako obično izgleda MSCT vrata:

  1. Priprema: Pacijent će biti postavljen na stolu skenera, a možda će mu biti dato uputstvo da ne konzumira hranu ili tečnosti određen broj sati pre pregleda, ako je to potrebno. Takođe, pacijent bi trebalo da ukloni metalne predmete sa sebe (nakit, satovi, itd.) kako bi se izbegle smetnje tokom skeniranja.
  2. Kontrastni agens: U nekim slučajevima, može biti potrebno primeniti kontrastni agens (obično intravenski) kako bi se bolje vizualizovali određeni delovi vrata, kao što su krvni sudovi ili tumori.
  3. Postavljanje na stolu: Pacijent će biti postavljen na leđa na stolu skenera, a glava će biti postavljena tako da bude stabilna tokom pregleda.
  4. Skeniranje: CT skener će izvršiti brze rotacije oko vrata pacijenta i prikupiti seriju snimaka u različitim ravni. Ovaj proces traje samo nekoliko minuta i ne zahteva poseban napor od pacijenta.
  5. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje pacijenta.

MSCT vrata je veoma koristan dijagnostički alat u medicini i omogućava detaljno ispitivanje struktura vrata radi brze i precizne dijagnoze različitih stanja. Ovaj pregled se često koristi u evaluaciji promena na vratnim krvnim sudovima (karotidnim arterijama), detekciji limfnih čvorova, proceni štitne žlezde i drugih patoloških procesa u vratu. Važno je da pacijent prati upute lekara i tehničara za radiologiju kako bi pregled bio što precizniji i korisniji.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT vrata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 11.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻