New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT urografija

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) urografija

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju urinarnog sistema, uključujući bubrege, uretere i mokraćnu bešiku. Ovaj pregled se obično koristi za identifikaciju abnormalnosti, kamenaca, tumora, upala ili drugih patoloških promena u urinarnim organima. Evo kako obično izgleda MSCT urografija:

  1. Priprema: Pacijent će biti upućen na određene pripreme pre pregleda. To može uključivati prestanak konzumiranja hrane i pića određen broj sati pre pregleda, kao i uzimanje kontrastnog sredstva koje će omogućiti bolju vizualizaciju urinarnog sistema.
  2. Postavljanje na sto: Pacijent će biti postavljen na sto skenera, obično ležeći na leđima. Ovde će se primeniti kontrastno sredstvo koje se obično unosi intravenozno (putem vena).
  3. Skeniranje: CT skener će izvršiti brze rotacije oko tela pacijenta i prikupiti seriju snimaka u različitim ravni. Ovo omogućava dobijanje detaljnih slika urinarnih organa i bubrežnih funkcija.
  4. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste za radiologiju kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje urinarnog sistema. Rezultati će biti dostupni lekaru koji je uputio pacijenta na pregled.

MSCT urografija je koristan dijagnostički alat za identifikaciju različitih problema u urinarnom sistemu, uključujući kamence, tumore, upale, krvarenja ili suženja uretera. Ovaj pregled može pomoći u planiranju odgovarajućeg lečenja ili hirurških intervencija. Važno je da pacijent sledi upute lekara i tehničara za radiologiju kako bi pregled bio što precizniji i korisniji.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT urografija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 17.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻