New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT kolonografija

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) kolonografija

poznata i kao virtualna kolonoskopija, je dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje debelog creva ili kolona. Ova procedura omogućava detaljno ispitivanje unutrašnjosti debelog creva bez potrebe za invazivnom kolonoskopijom. Evo kako obično izgleda MSCT kolonografija:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijent će morati da sprovede određene pripreme, uključujući čišćenje debelog creva kako bi se osiguralo da su creva što bolje vidljiva na slikama. Ovo može uključivati primenu posebnih laksativa i dijetetskih ograničenja.
  2. Kontrastno sredstvo: Tokom pregleda, pacijent će često primiti kontrastno sredstvo putem intravenozne linije kako bi se poboljšala vidljivost crevnih struktura. Ponekad se može koristiti i gas (ugljen-dioksid) kako bi se proširio lumen creva.
  3. Skeniranje: Pacijent će biti postavljen na sto skenera, obično ležeći na leđima ili na boku. CT skener će izvršiti brze rotacije oko tela pacijenta i prikupiti seriju snimaka debelog creva u različitim ravni.
  4. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste za radiologiju kako bi se pregledala unutrašnjost debelog creva. Lekar će tražiti abnormalnosti, polipe, tumore ili druge patološke promene.

MSCT kolonografija je korisna za otkrivanje različitih problema u debelom crevu, uključujući polipe koji mogu biti prekursori raka debelog creva. Ako se tokom pregleda identifikuju sumnjive lezije ili polipi, lekar može preporučiti dalje testiranje ili kolonoskopiju radi biopsije ili uklanjanja tih promena.

Važno je napomenuti da, iako MSCT kolonografija može biti manje invazivna od klasične kolonoskopije, priprema i procedure su i dalje neophodni, i pacijent će možda morati da sledi posebne dijetetske smernice i uzima laksative kako bi se postigla adekvatna priprema za pregled.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT kolonografija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 27.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻