New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT grudnog koša

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsni kompjuterizovani tomograf (MSCT) grudnog koša

je dijagnostički postupak koji se koristi za dobijanje detaljnih slika unutrašnjih struktura grudnog koša. Ovaj pregled je od suštinskog značaja za postavljanje dijagnoze različitih stanja pluća, srca, krvnih sudova i drugih organa u grudnom košu. Evo kako obično izgleda MSCT grudnog koša:

  1. Priprema: Pacijent će biti postavljen na stolu skenera, a možda će mu biti dato uputstvo da ne konzumira hranu ili tečnosti određen broj sati pre pregleda, ako je to potrebno. Takođe, pacijent bi trebalo da ukloni metalne predmete sa sebe (nakit, satovi, itd.) kako bi se izbegle smetnje tokom skeniranja.
  2. Kontrastni agens (opciono): U nekim slučajevima, može biti potrebno primeniti kontrastni agens (obično intravenski) kako bi se bolje vizualizovali određeni delovi grudnog koša, kao što su krvni sudovi ili tumori.
  3. Postavljanje na stolu: Pacijent će biti postavljen na leđa na stolu skenera, a ruke će mu biti postavljene iznad glave ili uz telo, u zavisnosti od zahteva pregleda.
  4. Skeniranje: CT skener će izvršiti brze rotacije oko tela pacijenta i prikupiti seriju snimaka u različitim ravni. Ovaj proces traje samo nekoliko minuta i ne zahteva poseban napor od pacijenta.
  5. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje pacijenta.

MSCT grudnog koša je veoma koristan dijagnostički alat u medicini i omogućava detaljno ispitivanje struktura u grudnom košu radi brze i precizne dijagnoze različitih stanja. Ovaj pregled se često koristi za identifikaciju i praćenje plućnih bolesti, srčanih problema, vaskularnih problema i drugih patoloških procesa u grudnom košu. Važno je da pacijent prati upute lekara i tehničara za radiologiju kako bi pregled bio što precizniji i korisniji.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT grudnog koša

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 11.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻