New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT glave

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsni kompjuterizovani tomograf (MSCT) glave

je dijagnostički postupak koji se koristi za dobijanje detaljnih slika unutrašnjih struktura glave, uključujući mozak, lobanju, krvne sudove, sinuse i druge delove. Ovaj pregled se često koristi u svrhu postavljanja dijagnoze različitih neuroloških stanja, traumatskih povreda, tumora, infekcija, krvarenja i drugih patologija.

Evo kako obično izgleda MSCT glave:

  1. Priprema: Pacijent će biti postavljen na stolu skenera, a možda će mu biti dato uputstvo da ne konzumira hranu ili tečnosti određen broj sati pre pregleda, ako je to potrebno. Takođe, pacijent bi trebalo da ukloni metalne predmete sa sebe (nakit, satovi, itd.) kako bi se izbegle smetnje tokom skeniranja.
  2. Kontrastni agens: U nekim slučajevima, može biti potrebno primeniti kontrastni agens (obično intravenski) kako bi se bolje vizualizovali određeni delovi glave, kao što su krvni sudovi ili tumori.
  3. Postavljanje na stolu: Pacijent će biti postavljen na leđa ili stomak na stolu skenera, u zavisnosti od tipa pregleda i specifičnih indikacija.
  4. Skeniranje: CT skener će izvršiti brze rotacije oko glave pacijenta i prikupiti seriju snimaka u različitim ravni. Ovaj proces traje samo nekoliko minuta i ne zahteva poseban napor od pacijenta.
  5. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste za neurologiju kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje pacijenta.

MSCT glave je veoma koristan dijagnostički alat u medicini i omogućava detaljno ispitivanje struktura glave radi brze i precizne dijagnoze različitih stanja. Ovaj pregled se često koristi u hitnim situacijama kao što su traumatske povrede glave ili kod pacijenata sa neurološkim simptomima kao što su glavobolja, vrtoglavica ili promene u svesti. Važno je da pacijent prati upute lekara i tehničara za radiologiju kako bi pregled bio što precizniji i korisniji.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT glave

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 11.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻