New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT angiografija grudnog koša

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) angiografija grudnog koša

je dijagnostička procedura koja omogućava detaljan pregled krvnih sudova u regiji grudnog koša. Ovaj pregled se često koristi za identifikaciju i evaluaciju vaskularnih problema u srcu, plućima i drugim delovima grudnog koša.

Tokom MSCT angiografije grudnog koša, pacijent će biti postavljen na stolu skenera i pozicioniran tako da se ciljano pregleda grudni koš. Pre pregleda, pacijentu može biti dato kontrastno sredstvo putem intravenske infuzije ili na drugi način kako bi se bolje vizualizovali krvni sudovi. Zatim, skener će izvršiti brze rotacije oko tela pacijenta i prikupiti seriju snimaka u visokoj rezoluciji.

MSCT angiografija grudnog koša može se koristiti za različite svrhe, uključujući:

  1. Dijagnozu bolesti koronarnih arterija (koronarografija) radi identifikacije suženja ili blokada arterija koje snabdevaju srce krvlju (koronarne arterije).
  2. Procenu plućnih arterija radi identifikacije embolija ili drugih plućnih vaskularnih problema.
  3. Evaluaciju aorte i njenih grana radi identifikacije aneurizmi, disekcija ili drugih aortnih problema.
  4. Utvrđivanje uzroka simptoma kao što su bol u grudima, dispneja (otežano disanje) ili druge vaskularne ili srčane manifestacije.

Nakon što se završi MSCT angiografija grudnog koša, radiolog će analizirati dobijene slike i pripremiti izveštaj sa nalazima. Na osnovu tih nalaza, lekar će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman ili dalje medicinske procedure.

Važno je da se pre MSCT angiografije grudnog koša pažljivo konsultujete sa svojim lekarom i da sledite uputstva i smernice koje vam on pruži u vezi sa pripremom za pregled, posebno u vezi sa primenom kontrastnog sredstva ili drugih specifičnih procedura tokom pregleda.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT angiografija grudnog koša

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 17.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻