New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT abdomena

CT skener - kompjuterizovana tomografija

Multi-slajsni kompjuterizovani tomograf (MSCT) abdomena

je dijagnostički postupak koji se koristi za detaljno snimanje unutrašnjih organa u trbušnoj šupljini. Ovaj pregled omogućava dobijanje visokokvalitetnih slika organa kao što su jetra, slezina, bubrezi, pankreas, želudac, creva, mokraćna bešika i druge strukture u trbušnoj regiji. Evo kako obično izgleda MSCT abdomena:

  1. Priprema: Pacijent će biti upućen da se pridržava određenih uputstava pre pregleda, kao što su ograničenja u ishrani i piću određen broj sati pre pregleda. Ovo se radi kako bi se dobile što bolje slike unutrašnjih organa. Takođe, pacijent bi trebalo da ukloni metalne predmete (nakit, satove) kako bi se izbegle smetnje tokom skeniranja.
  2. Kontrastni agens (opciono): U nekim slučajevima, lekar može odlučiti da se primeni kontrastni agens, koji se obično ubrizgava intravenski. Kontrast pomaže da se bolje vizualizuju krvni sudovi i određeni organi, kao i da se identifikuju eventualne promene ili abnormalnosti.
  3. Postavljanje na sto: Pacijent će biti postavljen na sto skenera, obično ležeći na leđima, a ruke će mu biti postavljene iznad glave ili uz telo, u zavisnosti od zahteva pregleda.
  4. Skeniranje: CT skener će izvršiti brze rotacije oko tela pacijenta i prikupiti seriju snimaka u različitim ravni. Ovaj proces traje samo nekoliko minuta.
  5. Rezultati: Dobijene slike će biti analizirane od strane radiologa ili lekara specijaliste kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje pacijenta. Rezultati će obično biti dostupni lekaru koji je uputio pacijenta na pregled.

MSCT abdomena je koristan dijagnostički alat za identifikaciju i procenu različitih oboljenja trbušnih organa, kao i za praćenje tokom lečenja. Ovaj pregled može pomoći u dijagnozi bolesti kao što su tumori, upale, krvarenja, povrede i druge patološke promene. Važno je da pacijent sledi upute lekara i tehničara za radiologiju kako bi pregled bio što precizniji i korisniji.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT abdomena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 11.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻