New Hospital Logo
deco

Miomektomija klasična

Ginekološke operacije

Miomektomija

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje mioma, benignih tumora materice, dok se maternica čuva. Klasična miomektomija podrazumeva otvaranje trbušne šupljine kako bi se pristupilo materici i uklonili miomi. Ovaj postupak se obavlja kada su miomi veliki ili se nalaze u dubokom sloju mišića materice i nisu pogodni za minimalno invazivne tehnike.

Evo osnovnih koraka u klasičnoj miomektomiji:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za miomektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti veću inciziju na donjem delu trbušnog zida kako bi se pristupilo materici. Veličina incizije će zavisiti od broja i veličine mioma, kao i od individualnih karakteristika pacijentkinje.
  4. Pristup materici: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo pristupiti materici i identifikovati miome.
  5. Miomektomija: Hirurg će ukloniti miome iz zida materice. To može uključivati različite tehnike, uključujući rezanje mioma i šivanje materičnog zida nakon uklanjanja. Cilj je sačuvati što više zdravog tkiva materice.
  6. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz manjih krvnih sudova kako bi se očuvala stabilnost i funkcija materice.
  7. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena slojevima, uključujući potkožno tkivo i kožu.
  8. Oporavak: Oporavak od klasične miomektomije obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati da provede vreme u bolnici nakon operacije i sledi upute lekara o postoperativnoj nezi. Aktivnosti, kao što su teški fizički napori, seksualni odnosi i vožnja, obično će biti ograničene tokom određenog vremena.

Klasična miomektomija se obavlja kada su miomi veliki, brojni, ili su duboko ugrađeni u zid materice. Ovaj postupak omogućava sačuvanje materice, što može biti posebno važno za pacijentkinje koje planiraju trudnoću u budućnosti. Odluka o izvođenju klasične miomektomije zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje, i treba da bude rezultat razgovora između pacijentkinje i lekara kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom.

Doktori

Miomektomija klasična

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 270.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻