New Hospital Logo
deco

Metastazektomija iz pluća (više meta)

Grudna hirurgija

Metastazektomija iz pluća

je hirurški postupak kojim se uklanjaju metastaze koje su se proširile u pluća iz drugih delova tela. Metastaze su sekundarni tumori koji nastaju kada ćelije raka putuju iz prvobitnog tumora u druge delove tela, stvarajući nove tumore.

Ovaj postupak se često primenjuje u slučajevima kada su metastaze ograničene na pluća i nisu proširene na druge organe u telu. Metastazektomija može biti opcija za određene pacijente sa izolovanim metastazama u plućima, posebno ukoliko su metastaze podložne hirurškom uklanjanju.

Evo osnovnih koraka u postupku metastazektomije iz pluća:

  1. Evaluacija pacijenta: Pre donošenja odluke o metastazektomiji, pacijent će biti podvrgnut detaljnom pregledu i dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdilo prisustvo i lokalizacija metastaza, kao i opšte zdravstveno stanje.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure, što znači da će biti uspavan.
  3. Postavljanje trokara: Hirurg pravi manje rezove (trokare) na bočnim stranama grudnog koša. Kroz ove rezove, u grudni koš se uvode instrumenti, uključujući endoskop (fleksibilnu cev sa kamerom) i hirurške instrumente.
  4. Vizualizacija i uklanjanje metastaza: Endoskop omogućava hirurgu da vizualizuje pluća i identifikuje metastaze. Zatim se metastaze pažljivo uklanjaju.
  5. Provera okolnih struktura: Hirurg proverava okolne strukture, poput krvnih sudova i bronha, kako bi osigurao da su dobro zatvorene i da nije ostalo nijedno tumorsko tkivo.
  6. Zatvaranje rezova: Nakon završetka procedure, rezovi se zatvaraju, obično uz upotrebu šavova ili specijalnih traka za zatvaranje.

Važno je napomenuti da nije svaki pacijent kandidat za metastazektomiju, i odluka o primeni ove procedure zavisiće od različitih faktora, uključujući tip raka, veličinu i broj metastaza, opšte zdravstveno stanje pacijenta i druge relevantne faktore. Ova procedura se obično razmatra kao deo celokupnog plana lečenja koji može uključivati i druge terapijske modalitete, poput hemioterapije, radioterapije ili imunoterapije.

Doktori

Metastazektomija iz pluća (više meta)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda od 330.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻