New Hospital Logo
deco

LLETZ i LOOP ekcizija grlića materice

Ginekološke intervencije

LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) i LOOP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) ekcizija

su hirurški postupci koji se koriste za uklanjanje dela tkiva grlića materice. Ovi postupci se često primenjuju kako bi se lečile određene patološke promene na grliću materice, posebno one koje su povezane sa infekcijom humanim papiloma virusom (HPV) i abnormalnim PAPA testovima.

Evo kako ovi postupci obično izgledaju:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti osnovni pregled i krvne testove, a lekar će obavestiti pacijenta o postupku i potencijalnim rizicima i koristima.
  2. Anestezija: Obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućila bezbolnost postupka. Anestezija se obično primenjuje na grliću materice kako bi se umanjila bol tokom ekcizije.
  3. Ekcizija: Lekar koristi posebnu petlju (loop) koja se zagreva električnom energijom kako bi se izrezao deo tkiva sa grlića materice. Ovaj izrezani deo uključuje transformacionu zonu, gde se često nalaze abnormalne promene.
  4. Zaključak i nega: Nakon ekcizije, pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Moguće je da se pojavi blago krvarenje ili grčevi nakon postupka, ali ti simptomi obično brzo prolaze.

LLETZ i LOOP ekcizija se obično izvode ambulantno i pacijent može istog dana napustiti kliniku ili bolnicu. Ovi postupci su često efikasni za uklanjanje abnormalnih promena na grliću materice i smanjenje rizika od razvoja karcinoma grlića materice. Važno je da se pacijenti redovno prate nakon ovih postupaka kako bi se pratilo njihovo zdravlje i sprečilo ponovno javljanje abnormalnih promena.

Doktori

LLETZ i LOOP ekcizija grlića materice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 65.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻