New Hospital Logo
deco

Laparoskopski driling jajnika

Laparoskopija

Laparoskopski driling jajnika

je hirurški postupak koji se koristi u lečenju sindroma policističnih jajnika (PCOS) i problema sa ovulacijom. PCOS je hormonski poremećaj koji može dovesti do neredovnih menstruacija i otežane ovulacije. Laparoskopski driling jajnika se izvodi kako bi se poboljšala funkcija jajnika i stimulisala ovulacija.

Evo osnovnih koraka u postupku laparoskopskog drilinga jajnika:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza sindroma policističnih jajnika (PCOS) i procenila potreba za laparoskopskim drilingom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom celog postupka.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kroz koje će se uvesti laparoskopski instrumenti.
  4. Kreiranje pneumoperitoneuma: Pre početka operacije, abdomen se napumpava ugljen-dioksidom kako bi se stvorio prostor za rad laparoskopskim instrumentima.
  5. Laparoskopija: Hirurg će umetnuti laparoskop, tanak fleksibilni instrument sa video kamerom na vrhu, kroz jednu od incizija. Slikovni prikaz unutar trbušne šupljine će se prikazati na monitoru, omogućavajući hirurgu da precizno vidi jajnike i druge strukture.
  6. Driling jajnika: Hirurg će koristiti određene tehnike, kao što je laserska energija ili električni dril, kako bi napravio male rupe ili proreze na površini jajnika. Ovaj postupak pomaže da se smanji višak androgenih hormona i stimuliše ovulacija.
  7. Zatvaranje rana: Nakon završetka postupka, incizije će biti zatvorene šavovima ili drugim tehnikama.
  8. Oporavak: Oporavak od laparoskopskog drilinga jajnika obično traje nekoliko dana. Pacijentkinja će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi, praćenju menstrualnih ciklusa i eventualnoj terapiji kako bi se postigao optimalan efekat ovulacije.

Laparoskopski driling jajnika je postupak koji se koristi u specifičnim slučajevima PCOS-a kako bi se stimulisala ovulacija. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje. Lekar će pažljivo proceniti situaciju i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se postigao najbolji terapijski efekat.

Doktori

Laparoskopski driling jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 190.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻