New Hospital Logo
deco

Laparoskopska sterilizacija

Laparoskopija

Laparoskopska sterilizacija

poznata i kao laparoskopska tubalna ligacija, je postupak za trajno sprečavanje trudnoće. Tokom ovog postupka, jajovodi se zatvaraju ili vezuju kako bi se sprečila oplodnja jajašca i spermatozoida. Laparoskopija je minimalno invazivan hirurški postupak koji se obavlja uz pomoć laparoskopskog instrumenta, malog optičkog uređaja koji se ubacuje kroz mali rez u trbušnu šupljinu.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj sterilizaciji:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i pregovorima sa lekarom kako bi potvrdila odluku o trajnoj sterilizaciji. Ovo je obično trajna i neopoziva odluka, pa je važno da pacijentkinja razgovara sa svojim lekarom o svim opcijama i razmatra druge metode kontracepcije.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa sedacijom, u zavisnosti od protokola lečenja.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti mali rez u predelu pupka kako bi ubacio laparoskopski instrument.
  4. Uvođenje laparoskopskog instrumenta: Laparoskopski instrument (laparoskop) je tanak optički uređaj sa svetlom koji omogućava hirurgu da vidi unutrašnjost trbušne šupljine. Laparoskop će biti ubačen kroz rez u trbušnoj steni i kroz njega će hirurg pregledati trbušnu šupljinu.
  5. Manipulacija jajovodima: Hirurg će koristiti laparoskopske instrumente da pronađe jajovode (tubuse) i da ih zatvori, veže ili preseče. Ovo će sprečiti da se jajašce kreće kroz jajovode prema materici i spaja se sa spermatozoidom.
  6. Provera rezultata: Hirurg će pažljivo proveriti zatvaranje jajovoda kako bi se osiguralo da su uspešno blokirani i da će sterilizacija biti efikasna.
  7. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, mali rez u trbušnoj steni će biti zatvoren šavovima ili lepljenjem.

Laparoskopska sterilizacija je veoma efikasan metod kontracepcije i obično se smatra trajnim. Oporavak nakon ovog postupka je obično brz i pacijentkinja može obično istog dana ili sledećeg dana napustiti bolnicu. Važno je napomenuti da je ovo trajna odluka i može biti nepovratna, pa se pacijentkinja treba temeljito posavetovati sa svojim lekarom pre nego što se odluči za ovu metodu kontracepcije.

Doktori

Laparoskopska sterilizacija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 205.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻