New Hospital Logo
deco

Laparoskopska salpingotomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Laparoskopija

Laparoskopska salpingotomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonila ektopična (vanmaterična) trudnoća koja se razvija unutar jajovoda. Ektopična trudnoća je ozbiljno stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan materice, obično unutar jajovoda. Budući da jajovod nije pogodno mesto za rast trudnoće, ova situacija predstavlja ozbiljan zdravstveni problem i zahteva hitan medicinski tretman.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj salpingotomiji sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu:

  1. Priprema: Pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, uključujući ultrazvuk, kako bi se potvrdila dijagnoza ektopične trudnoće. Ovo se obično radi hitno, jer se ektopična trudnoća može komplikovati i dovesti do pucanja jajovoda.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih rezova (obično manjih od 1 cm) u trbušnoj steni. Kroz ove rezove će se ubaciti laparoskopski instrumenti.
  4. Ubacivanje laparoskopskog instrumenta: Laparoskopski instrument (laparoskop) je tanak optički uređaj sa svetlom koji omogućava hirurgu da vidi unutrašnjost trbušne šupljine. Dodatni instrumenti se ubacuju kroz druge rezove kako bi se pristupilo jajovodima.
  5. Lokalizacija ektopične trudnoće: Hirurg će koristiti laparoskopske instrumente i vizualizaciju unutrašnjosti trbušne šupljine da locira ektopičnu trudnoću, obično u jajovodu.
  6. Salpingotomija: Nakon što je ektopična trudnoća locirana, hirurg će pažljivo otvoriti jajovod (salpingotomija) i ukloniti oplođeno jajašce. Ovo se radi kako bi se sačuvao što veći deo jajovoda i omogućilo buduće normalno začeće.
  7. Provera rezultata: Hirurg će pažljivo proveriti da li je ektopična trudnoća potpuno uklonjena i da nema krvarenja ili drugih problema pre nego što zatvori rezove.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, mali rezovi u trbušnoj steni će biti zatvoreni šavovima ili lepljenjem.

Oporavak nakon laparoskopske salpingotomije sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, a pacijentkinja će morati pratiti upute lekara o postoperativnoj nezi i ograničenjima aktivnosti. Važno je da se ektopična trudnoća tretira što pre kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije, poput pucanja jajovoda i unutarnjeg krvarenja.

Doktori

Laparoskopska salpingotomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 230.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻