New Hospital Logo
deco

Laparoskopska salpingektomija

Laparoskopija

Laparoskopska salpingektomija

je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje jajovoda. Ova procedura se često izvodi iz medicinskih razloga, kao što su ektopična trudnoća, prisustvo tumora ili prekanceroznih promena u jajovodu, a ponekad se izvodi i kao deo preventivnih operacija kod žena koje su podložne povećanom riziku od različitih ginekoloških problema.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj salpingektomiji:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za salpingektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se osiguralo da bude bezbolna i nesvesna tokom celog postupka.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija u trbušnom zidu, obično duž linije kose, kroz koje će se uvesti laparoskopski instrumenti.
  4. Kreiranje pneumoperitoneuma: Pre početka operacije, abdomen se napumpava ugljen-dioksidom kako bi se stvorio prostor za rad laparoskopskim instrumentima.
  5. Laparoskopija: Hirurg će umetnuti laparoskop, tanak fleksibilni instrument sa video kamerom na vrhu, kroz jednu od incizija. Slikovni prikaz unutar trbušne šupljine će se prikazati na monitoru, omogućavajući hirurgu da precizno vidi i manipuliše tkivom.
  6. Resekcija jajovoda: Nakon što se jajovod jasno identifikuje, hirurg će pažljivo izvršiti sekciju i odstraniti jajovod.
  7. Zatvaranje rana: Nakon završetka postupka, incizije će biti zatvorene šavovima ili drugim tehnikama.
  8. Oporavak: Oporavak od laparoskopske salpingektomije je obično brži nego kod tradicionalnih otvorenih operacija. Pacijentkinja će obično moći da napusti bolnicu istog dana ili u roku od nekoliko dana. Oporavak obuhvata praćenje uputa lekara u vezi sa postoperativnom negom i izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog vremena.

Laparoskopska salpingektomija se često koristi za očuvanje zdravlja žena, naročito u slučaju ektopične trudnoće ili prisustva tumora u jajovodu. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih medicinskih indikacija i stanja pacijentkinje, i treba da bude rezultat razgovora između pacijentkinje i njenog ginekologa ili hirurga kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom. Važno je da pacijentkinja bude potpuno informisana o postupku i njegovim mogućim posledicama.

Doktori

Laparoskopska salpingektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 210.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻