New Hospital Logo
deco

Laparoskopska salpingektomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Laparoskopija

Laparoskopska salpingektomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

je minimalno invazivna hirurška procedura koja se izvodi kako bi se uklonila ektopična trudnoća, tj. trudnoća koja se razvija izvan materice, obično u jajovodu. Ova procedura je hitna i neophodna kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i rizici po zdravlje žene.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj salpingektomiji sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu:

  1. Dijagnoza ektopične trudnoće: Pre nego što se izvrši laparoskopska salpingektomija, potrebno je postaviti dijagnozu ektopične trudnoće. To se obično postiže putem ultrazvuka, analize nivoa hCG hormona u krvi, i pregledom simptoma.
  2. Priprema: Nakon postavljanja dijagnoze, pacijentkinja će biti pripremljena za operaciju, što uključuje postavljanje intravenskog katetera i davanje anestezije kako bi se osiguralo da pacijentkinja bude bezbolna tokom postupka.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija u trbušnom zidu, obično duž linije kose, kroz koje će se uvesti laparoskopski instrumenti.
  4. Kreiranje pneumoperitoneuma: Pre početka operacije, abdomen se napumpava ugljen-dioksidom kako bi se stvorio prostor za rad laparoskopskim instrumentima.
  5. Laparoskopija: Hirurg će umetnuti laparoskop, tanak fleksibilni instrument sa video kamerom na vrhu, kroz jednu od incizija. Slikovni prikaz unutar trbušne šupljine će se prikazati na monitoru, omogućavajući hirurgu da precizno vidi i manipuliše tkivom.
  6. Identifikacija jajovoda: Hirurg će pažljivo identifikovati jajovod sa ektopičnom trudnoćom.
  7. Salpingektomija: Nakon identifikacije jajovoda, hirurg će pažljivo ukloniti jajovod zajedno sa ektopičnom trudnoćom.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizije će biti zatvorene šavovima ili drugim tehnikama.
  9. Oporavak: Oporavak od laparoskopske salpingektomije je obično brži nego kod tradicionalnih otvorenih operacija. Pacijentkinja će obično moći da napusti bolnicu istog dana ili u roku od nekoliko dana. Oporavak obuhvata praćenje uputa lekara u vezi sa postoperativnom negom i izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog vremena.

Laparoskopska salpingektomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu se izvodi hitno kako bi se sprečile ozbiljne posledice ektopične trudnoće. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje. Lekar će pažljivo proceniti situaciju i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se najbolje zaštitilo zdravlje pacijentkinje.

Doktori

Laparoskopska salpingektomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 200.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻